Hazine baharat toprakla buluştu

01 September Wednesday, 2021
"Dünyanın en pahalı baharatı" safran ekimi devam ediyor. Karabük'ün Safranbolu ilçesiyle özdeşleşen safran boya, kozmetik, ilaç ve gıda sanayilerinde aranan bir hammadde. Bu özelliğiyle üreticisine önemli kazanç sağlayan safranda dikim sezonu sürüyor. Safran soğanları, Karabük İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün düzenlediği etkinlikte toprakla buluştu.
Hazine baharat toprakla buluştu Haber: Karabük İl Enformasyon

Soğanlar ekiliyor, mucize bitki tarlalarda yeşeriyor.

“Mucize bitki”nin memleketi Karabük’te safran ekimi devam ediyor.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü safran soğanlarının toprakla buluştuğu bir etkinlik düzenledi.
Etkinliğe katılan Karabük Milletvekili Niyazi Güneş, bitkinin Safranbolu ilçesi ile özdeşleştiğini ve bölgenin safran bölgesi olduğunu söyledi.

Çiftçilerle birlikte safran ekimi yapan İl Tarım ve Orman Müdürü Çetin Ayvalık, safran üretimini geliştirmek için projeler hayata geçirdiklerini belirtti. Ayvalık, “Safranın üretim aşamalarında toprağı; tohumundan ekiminden hasadına kadar, hasattan pazarlanmasına kadar olan üretimin her aşamasında bir eylem planını, il ve ilçe müdürlüğü tarım teşkilatı olarak hazırladık. Yıllar itibariyle safran üretimini 40 dekar alana çıkarttık.” dedi.

Hazırlanan projelerle değeri her yıl artan safran tarıma kattığı değer kadar turizme de katkı sağlıyor.

Boya, kozmetik, ilaç ve gıda gibi birçok alanda kullanılan safran adını verdiği tarihi ilçede 16 çiftçi tarafından 30 dekar alanda üretiliyor.
safran karabük ekim baharat tarım ve orman