'Hırsız Almaz' hasadı şenlikle yapıldı

27 August Friday, 2021
Bursa’nın Nilüfer İlçesinde yetiştirilen 'Konaklı Kavunu' için hasat şenliği düzenlendi. Rekoltesiyle üreticinin yüzünü güldüren Konaklı kavunu aroması ve lezzetiyle ünlü. Bursa’da organik kavun üretiminin yayınlaştığını belirten İl Müdürü Hamit Aygül, halk arasında ‘hırsız almaz’ olarak bilinen kavunun da vitamin deposu olduğunu söyledi.
'Hırsız Almaz' hasadı şenlikle yapıldı Haber: Bursa İl Enformasyon - Kamera: Bilgin ÇALIŞKAN - Fotoğraf: Orhan KAĞITÇI

Lezzetiyle, kokusuyla eşi bulunmayan ‘hırsız almaz’ kavunu; bağışıklık sitemini de güçlendiren bir vitamin deposu.

Bursa’nın Nilüfer İlçesinde düzenlenen hasat şenliğinde halk arasında hırsız almaz kavunu olarak bilinen Konaklı kavununun hasadı yapıldı.

İyi tarım uygulamalarının ve organik üretimin giderek yaygınlaştığı kentte yetişen kavunlar arasında Konaklı kavunu lezzeti, kokusu ve aromasıyla ayrı bir yere sahip.

Çiftçi pazarında kavun üreticilerine tezgah tahsis edeceklerinin müjdesini veren İl Müdürü Hamit Aygül,  ürün çeşitliliğinin geliştirilmesini desteklediklerini vurguladı. Aygül, "Kavun, sıcak ve ılık bir iklim bitkisidir. Uzun yetişme süresi boyunca güneşli, sıcak ve kuru bir hava ile yeterli toprak nemi ister. Türkiye kavun üretiminde dünyada ikinci sırada gelmektedir. 2020 yılı TÜİK verilerine göre ülkemizde 690 bin 904 dekar alanda 1milyon 725 bin ton kavun üretilmiştir. Bursa'da ise 17 bin 387 dekar alanda 45 bin 667 ton kavun üretimi ile Türkiye'nin yaklaşık yüzde 3'nü gerçekleştirerek, üretim yapılan ilk 10 il arasında yer almıştır. Türkiye, Avrupa'da en çok kavun üretilen ülke olmuştur. Türkiye'de üretilen kavunun büyük bir kısmı Orta Doğu ve Avrupa ülkelerine ihraç edilmektedir. İlçemizde yetişen 'Konaklı Kavunu' halk dilinde 'Hırsız Almaz' olarak adlandırılan kavun çeşidimiz kendine has yapısı, tadı damakta kalan ve unutulmayan aroması ile yaz aylarında en çok tüketilen meyvelerin başında yer almaktadır" dedi.

Şenlik için yapılan töreninin ardından katılımcılar Konaklı Mahallesinde kavun tarlalarında hasata katıldı, lezzetli kavunun tadına baktı.
bursa nilüfer kavun hasat tarım ve orman