Malatya\'dan ağustos ve eylül aylarında ihraç edilen kuru kayısı miktarı geçen senenin aynı dönemine göre azalmasına karşın döviz girdisi arttı.
Malatya'dan bu yıl ağustos ve eylül aylarında ihraç edilen kuru kayısı miktarının geçen senenin aynı dönemine göre azalmasına karşın döviz girdisinin arttığı bildirildi.
Malatya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Özbey yaptığı açıklamada, 30 Mart'taki zirai donun Malatya ekonomisine büyük darbe vurduğunu, rekoltenin düşüklüğünden ayakkabı boyacısından lokantacısına, berberinden çaycısına kadar her esnafın olumsuz etkilendiğini söyledi.
Zirai donun etkisiyle rekoltenin düşmesine bağlı olarak ihraç edilen kuru kayısı miktarının da azaldığına işaret eden Özbey, "Malatya kuru kayısı ihraç sezonumuz 1 Ağustos itibarıyla başladı. Ağustos ve eylül aylarında Malatya'da kuru kayısı ihracatımız 10 bin 2 ton olarak gerçekleşti. Bunun karşılığında 68 milyon 271 bin dolar döviz girdisi sağlandı. Geçen yıl 20 bin 542 ton kuru kayısı satarak 64 milyon 619 bin dolar döviz getirdik. Aradaki farkı kıyaslarsanız, yarısından daha az kuru kayısı satarak daha fazla döviz girdisi sağladık" diye konuştu.
Rekoltenin düşük olmasına bağlı olarak fiyatların otomatikman yükseldiğini belirten Özbey, az ihracata rağmen yüksek fiyat dolayısıyla döviz girdisinin fazla olduğunu söyledi.
Elinde kuru kayısı olan üreticilere ve esnafa uyarılarda bulunan Özbey, şunları kaydetti:
"Gerekli kaliteyi koruyarak, az ürün satarak daha fazla gelir elde edebiliyoruz. Bizim bunun çarelerine bakmamız gerekiyor. Yani geçen yılla kıyasladığınız zaman 20 bin ton kuru kayısı nere, 10 bin ton kuru kayısı nere. Biz bunları böyle düşünerek hem üreticimize hem emek çeken esnafımıza, ihracatçımıza az mal satarak da yeterli oranda döviz getirebileceğimizi öğretmemiz, aşılamamız lazım."
Kayısı rekoltesinin düşük olduğu bu dönemde Malatya ekonomisinin darboğazdan geçtiğini belirten Özbey, "Bunun yanında biz elimizdeki mevcut malları az da olsa geçen yılın yarısı kadar ihraç ederek daha fazlasıyla döviz girdisi sağladık ve Malatya ekonomisine çarklarını az da olsa döndürmenin gayreti içerisine girdik" diye konuştu.
Depremde hayvanları ölen üniversite öğrencisi Leyla Ülgü, devlet...
Devamını Oku ->
Çankırı İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Tarım Sigortaları...
Devamını Oku ->
Sakız cinsi koyunun çoklu doğum yapma özelliği sayesinde Atilla...
Devamını Oku ->
Tarım ve Orman Bakanlığınca yürütülen "Tam Buğday Ekmeğini...
Devamını Oku ->
Veteriner hekimler büyükbaş hayvanları aşılamak için sahaya...
Devamını Oku ->
Ordu'da ramazan ayı dolayısıyla gıda üretimi ve satışı yapan...
Devamını Oku ->
Niğde Tarım Orman ve İnsan fotoğraf sergisine ev sahipliği yaptı....
Devamını Oku ->
Çankırı’da vatandaşların ramazan ayı boyunca güvenilir gıda...
Devamını Oku ->