Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğüne (TİGEM) bağlı Ulaş Tarım İşletmesinde, Kangal ırkı çoban köpeğinin gen kaynaklarını korumak amacıyla üretim yapılıyor.
Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğüne (TİGEM) bağlı Ulaş Tarım İşletmesinde, Kangal ırkı çoban köpeğinin gen kaynaklarını korumak amacıyla üretim yapılıyor.
İşletmede, 10 erkek ve 20 dişi Kangal köpeğiyle üretim gerçekleştiriliyor. Ulaş Tarım İşletmesi Müdürlüğü Hayvancılık Şube Şefi Rahattin Değirmenci, Kangal köpeklerinin gen kaynaklarının korunmasının önemli olduğunu söyledi.
Kangalların gen kaynaklarını korumak amacıyla TİGEM bünyesinde üretim yaptıklarını belirten Değirmenci, "Kangal ırkı ve Aksaray malaklısı melezleme yapılarak, bölgede Sivas Kangal ırkının gen kaynakları bozulmakta, devletin buna el atmasını ve gen kaynaklarının korunması amacıyla sertifikalı üretime geçilmesini istiyoruz. Kangal özelliği göstermeyen bir sürü köpek satılıyor ve gerçekten Kangal genlerini korumaya çalışan kurumlar bundan hiçbir şekilde yararlanamıyor, en büyük zararı da bunlar görüyor" diye konuştu.
İşletmede yetiştirilen yavru Kangallardan satın almak isteyen vatandaşların, talebin fazla olması nedeniyle dilekçeyle başvurduğunu ifade eden Değirmenci, dilekçeyle işletmeye başvuranların sıranın kendilerine gelmesini beklediğini anlattı.
İşletmeden yavru Kangal köpeği satın almak için 17 kişinin sıra beklediğini söyleyen Değirmenci, bir yılda 60-65 civarında yavru yetiştirdiklerini ve bu yavruların 40-45 tanesini sattıklarını belirtti.
Rahattin Değirmenci, yetiştirdikleri Kangal köpeklerinin çiftinin 2 bin 240 liraya satıldığını sözlerine ekledi.
Samsun'un Salıpazarı ilçesinde coğrafi işaret tescilli kestane...
Devamını Oku ->
Çorum'da Tarım ve Orman Bakanlığınca planlı üretim kapsamına...
Devamını Oku ->
Türkiye’nin dört bir yanından gelip Ordu’nun bereketli...
Devamını Oku ->
Adana’da yaz sıcakları 35 dereceyi aştı; insandan hayvana herkes...
Devamını Oku ->
Muğla’nın Fethiye ilçesinde çıkan orman yangını kontrol altına...
Devamını Oku ->
Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel...
Devamını Oku ->
Muş'ta 2026 üretim sezonunun ilk hububat hasadı, İl Tarım ve...
Devamını Oku ->
Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde süt sağan kadın üreticilerin daha...
Devamını Oku ->