Keles’te çörek otu ve aspir tohumu dağıtıldı

20 March Monday, 2023
Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce, Tarım Alanlarının Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi Kapsamında Keles'te çörek otu ve aspir tohumu dağıtıldı.
Keles’te çörek otu ve aspir tohumu dağıtıldı
Haber: Bursa İl Enformasyon
 
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından desteklenen Tarım Alanlarının Etkinleştirilmesi çalışmaları sürüyor.

Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, proje kapsamında Keles'te toplam 41 üreticiye 200 kg çörek otu tohumu ve 1 ton 275 kg aspir tohumu dağıttı.

Tohum dağıtımında konuşma yapan Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, aspir bitkisinin; kuru ve kıraç şartlara dayanıklı, kaliteli yağ miktarıyla hem yem hem de yağ sektöründe potansiyel hammadde olarak kullanılabilen önemli bir bitki olduğunu söyledi. İl Müdürü Aygül, Bakanlıkça desteklenen Aspir Yetiştiriciliği Projesi kapsamında Keles'te 30 üreticiye 255 da alanda ekilmek üzere 1275 kg ''balcı'' cinsi aspir tohumu dağıtılacağını söyledi.

İl Müdürü Aygül, Keles'te devam eden mevcut çörek otu yetiştiriciliğin çeşitlenmesi ve verimin artırılması için geliştirilmiş çeşitleri üreticilerle buluşturduklarını ifade etti. Aygül: ''Yüksek verimli çeşitlerle sizleri tanıştırmak için bu tohumları getirdik. Bu tohumlardan yararlanacak bütün üreticilerin daha yüksek verim daha yüksek gelir elde etmelerini amaçlamaktayız. Özellikle çörek otunu daha önceki sene de burada denemiştik.  Şimdi yeni geliştirilmiş çeşitleri sizlere getirdik. Keles özellikle Yazıbaşı yöresi tarla bitkilerinde güzel bir gelişme gösteriyor. 2 sene önce sadece bu köy çörek otundan 3 milyonun üzerinde bir gelir elde etti. Amacımız bunları çeşitlendirerek yaşantınızı daha güzel daha mutlu hale getirmek. Bu konuda tüm arkadaşlarım elinden gelen çalışmayı yapıyor.'' dedi.

Aygül ayrıca ''Bakanlığımızın tarım arazilerinin etkinleştirilmesi, boş alanların tarıma kazandırılması çalışması sürüyor. Bu kapsamda geçtiğimiz yıl da getirmiştik tohumları. Bu tohumları yüzde 75 bakanlık, yüzde 25 üretici desteğiyle olmak üzere getirip sizlere takdim ettik. Sizlerin üretmesi son derece önemli. Bizim kendi kendimize yetebilmemiz, sürdürülebilir olmamız, tarımdan çekilmememiz lazım. Pandemi sürecin de siz de tarımın gıdanın ne kadar önemli olduğunu gördünüz. Toprağımızın boş kalmaması tüm alanlarımız ekilmeli. Böylece bir tarafta üretici kazanırken diğer tarafta ülkemizin kendi kendine sürdürülebilirliği amacımızdır. Toprağı işlemenizden dolayı sizlere minnettarız. Çiftçilik para kazanmanın ardında büyük özveri gerektiriyor.'' şeklinde konuştu.

İl Müdürü Aygül, Keles'te mevcut çörek otu yetiştiriciliğin çeşitlenmesi ve verimin artırılmasının yanı sıra katma değeri yüksek ürün haline getirilmesi amacıyla Yazıbaşı Mahallesinde Tohum Temizle Projesi kapmasında Bakanlığımızın tahsis ettiği ödenekle otomatik renk ayırma makinesi ve çevre ekipmanları temin edildiğini söyledi.  Aygül, Çörek otu temizleme binasının, Bursa Büyükşehir Belediyesi ile işbirliği içerisinde temin edilen ön selektör makinasının faaliyete geçirilerek tamamlandığını, 2021 yılında ilçeye yaklaşık 3 milyon gelir sağlandığını belirterek katkılarından dolayı Bursa Büyükşehir Belediyesine ve Keles Belediyesine teşekkür etti. 

Tohum dağıtım törenine İl Müdürü Aygül’ün yanı sıra Keles Belediye Başkan yardımcısı Mustafa Tokgöz, Bursa İl Tarım ve Orman Müdür yardımcısı Erdoğan Ceylan, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ömer Doğan, Keles İlçe Tarım ve Orman Müdürü Nuri Oruç ve Yazıbaşı Mahallesi Muhtarı Muammer Kılıçaslan ile üreticiler katıldı.
tarım orman bursa çörek otu aspir destek tohum