Kırklareli'nde yaşayan 83 yaşındaki Ali Aka, 60 yıldır köyündeki ölümden doğuma, hava koşullarından evlenmeye kadar bütün gelişmeleri defterine yazıyor.
Kırklareli'nde yaşayan 83 yaşındaki Ali Aka, 60 yıldır köyündeki gelişmeleri defterine yazıyor.
Köyde, ölümden doğuma, hava durumundan evlenmeye kadar yaşanan her şeyin kaydedildiği arşiv, geçmişle ilgili bilgi almak isteyen vatandaşlardan da ilgi görüyor.
Kocahıdır köyünde yaşayan Aka, olayları not almaya 1957'de koyunlarının doğumunda, sayılarını yazarak başladığını söyledi.
Köydeki tüm olayları not aldığını ve bu şekilde tarihe ışık tuttuğunu belirten Aka, 60 yıldır günlük tuttuğunu ve bu işi severek, hobi için yaptığını ifade etti.
Yazmaya alıştığını, yazmayınca rahatsız olduğunu söyleyen Aka, “60 yıldır kesintisiz her günü yazdım, ölene kadar yazmaya devam edeceğim. Yazmadan uyku uyuyamıyorum. Her yıl için bir ajandam var" diye konuştu.
Aka, köyde ölümden doğuma, hava durumuna kadar bütün olanları not ettiğini, en çok ölümleri yazarken hüzünlendiğini vurguladı.
Eşi Zeliha Aka'nın geçen yıl vefat ettiğini ifade eden Aka, "En çok eşimin ölümünü not ederken zorlandım. Ellerim titredi. Kendine gelince zor oluyor biraz. En çok ölümleri yazarım. Birinin annesi babası ölmüş. Senesini bilmeyenler bana geliyorlar. Tarihini alarak mezar taşı yazdırıyorlar. Ben öldüğümde arşivimi çocuklarıma bırakacağım ama bakacaklarını hiç sanmıyorum. Ben 50 yıl önceki gelişmeyi arşivimden çıkarırım. Zaman zaman 30 - 40 yıl önceki yazılarıma bakıyorum" dedi.
Köylülerden Osman Boza da Aka'nın köyle ilgili çok zengin bir arşivi olduğunu ifade ederek, zaman zaman vatandaşların Aka'dan köyün geçmişiyle ilgili bilgi aldıklarını kaydetti.
Karadeniz'in tarımsal üretimini tehdit eden kahverengi kokarcaya...
Devamını Oku ->
Antalya'nın Kumluca ilçesinde sezonun ilk zeytinleri toplanıyor.
Devamını Oku ->
Tekirdağ'ın Saray ilçesinde süt üretimi yapan Sevcan Bayraktar,...
Devamını Oku ->
Çorum’da tarımsal üretimin geliştirilmesi, ürün çeşitliliğinin...
Devamını Oku ->
Batman'ın Sason ilçesinde doğa yürüyüşünde keşfedilen ters lale...
Devamını Oku ->
Kırıkkale'de üreticilere 37,5 milyon lira değerinde ekipman ve...
Devamını Oku ->
Fındık hasadında kullanılan file sistemi, işçilik maliyetlerini...
Devamını Oku ->
Şırnaklı bal üreticisi Enver Külter, "Şırnak Yayla Balı"...
Devamını Oku ->