Teknolojinin gelişmesiyle birlikte unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarından biri olan sele sepetçiliği üretimi, Kayseri'nin Develi İlçesi Sindelhöyük Mahallesi'nde bir kültürü yaşatma ve canlandırma adına varlığını sürdürmeye devam ediyor.
Haber : Kayseri İl Enformasyon
Fotoğraf : Filiz YILDIZ & İsmail Tolga PEKŞEN
Kamera : Emine YEŞİLÖZ
Çok uzun yıllardır hemen hemen tüm köy halkının geçim kaynağı olan hasır dokumacılığı ve sele sepetçiliği kültürü günümüzde birkaç kişiyle sürdürülmeye çalışılıyor. Bunlardan birisi de zanaatkar Turan Sobe.
Çocukluk yıllarında annesinin hasır dokumasıyla hasır ve kındırayla tanışan Turan Sobe, 10 seneden beri sele sepetçiliği işini tek başına hiç kimseden yardım almadan yapıyor. Sobe, evinin damında yığınlar halinde kuruttuğu kındıraları atölyesinde teknolojik hiçbir alet kullanmadan şiş yardımıyla dokuyor.
Zanaatkar geçimini, birbirinden farklı ebatlarda ve modellerde dokuduğu sepetlerin satışından elde ettiği gelirle sağlıyor. Hasır ürünlere ilginin azalmasından şikayet eden Sobe, geleneksel değerlere ve el emeğine olan önemin kaybolmaması için çaba sarf ediyor.
Konya’da "Kentsel ve Kırsal Alanlarda İstihdam Yoluyla Uyumun...
Devamını Oku ->
Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü “Dünya Balıkçılık Günü”nü...
Devamını Oku ->
Doğal güzellikleriyle ön plana çıkan Bolu’da yaşayan akbabalar...
Devamını Oku ->
Kırşehir’de ürün kaybının en aza düşürülmesi amacıyla kuraklığa...
Devamını Oku ->
Kafes balıkçılığında başarılı bir yükseliş yakalayan Adanalı...
Devamını Oku ->
İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, "Deniz Dibinden Olta...
Devamını Oku ->
Renkleri ve güzelliğiyle süs bitkileri sektörünün gözdesi...
Devamını Oku ->
Bursa' da et, tavuk ve süt ürünleri gibi yüksek riskli hayvansal...
Devamını Oku ->