Malatya’da balık üretimi artıyor

27 January Friday, 2023
Malatya’da Karakaya Barajı’nda balık üretimi gün geçtikçe artıyor. İlde toplamda 3 bin 500 ton ile üretimine başlanan alabalık ve somonda 2025 yılı hedefi 30 bin ton olarak belirlendi.
Malatya’da balık üretimi artıyor
Türkiye’nin kayısı üretiminin yüzde 90’ını karşılayan Malatya’da balıkçılık sektörü de emin adımlarla ilerliyor.

Karakaya Barajı’nda yapılan çalışmalar ile ilde balık üretimi gün geçtikçe artıyor. Toplamda 3 bin 500 ton ile üretimine başlanan alabalık ve somonda 2025 yılı hedefi 30 bin ton olarak belirlendi.

Türk Somonu hasadına katılan İl Tarım ve Orman Müdürü Tahir Macit “Malatya tarımsal üretimde kayısının ön planda olduğu bir İlimiz, dünya kuru kayısı ihracatında ülkemiz uzun yıllardır birinci sırada, bunu da ilimiz üretiyor, kayısımızın yüzde 90’ı ilimizde üretiliyor, ihracatımızın da tamamına yakını ilimizden kuru kayısı ihracatı olarak gerçekleşiyor. Bakanlığımız özellikle su alanlarının ve tarımsal alanların boş kalmaması amacıyla bize bir hedef koymuştu. İlimizde son yıllarda iç sularda balık üretimi de hızla yaygınlaşıyor, yükselmeye devam ediyor. Malatya'da alabalık üretimi 2.500 tonlarla başladı, şu anlarda 8 bin ton, 9 bin ton 10 bin tonları yakalamış durumdayız. Ayrıca burada sadece alabalık üretiliyordu, 2 yıl önce bin ton gibi bir üretimle somon denendi. Başarılı olunca firmalarımız somon üretimine de yöneldi. Şuanda hasadını yaptığımız işletme 2022 Kasım ayında atılan balıklar, şu anda Ocak ayında hasat ediliyor, yaklaşık 2 kiloya ulaşmış durumda bu kadar kısa sürede bu kiloyu ulaşması çok görülür bir durum değil, özellikle her ay yüzde 50 kilo artışı sağlanır diye literatürlerde kayıtlar var, Malatya’mız bu kayıtların bu çalışmaların çok çok önüne geçmiş durumda, kasım ayında 300 gram olan balığımız ocak ayında 75 günde 2 kilograma çıktı, bu somon üretiminde çok önemli bir aşama, yavru balık ve somon üreteceğimiz porsiyonluk balık bulduğumuz takdirde yılda 2 defa üretim sağlanacak bir alan, birçok alanda yılda bir defa somon üretimi yapılırken Malatya'da aynı tesise porsiyon balığı bulduğumuz takdirde 2 defa üretim yapabilecek durumdayız. Malatya’mız her ne kadar kayısı ile anılsa da artık bu aşamadan sonra Türk somonu ve alabalıklarda alınır duruma gelecek, önümüzdeki yıllarda 2025 hedefimiz 30 bin ton, inşallah bu hedefi tutturacağız. Biz geçmiş günlerde yatırımcıları davet ettik buraya, gelip bu alanları görün diye, bu davetlerimiz talep buldu karşılık buldu, yeni yatırımcılar geliyor, boş alanlarımız hala var, ciddi yatırımcıları balığa gönül vermiş olan yatırımcıları Malatya'ya bekliyoruz.” dedi.
tarım orman il malatya balık baraj üretim