Gazeteci yazar Tayfun Talipoğlu'nun Burdur'da yol kenarında köylülerin sattığı mantardan yiyerek zehirlenmesi, mantar zehirlenmelerini yeniden gündeme getirdi.
Gazeteci yazar Tayfun Talipoğlu'nun Burdur'da yol kenarında köylülerin sattığı mantardan yiyerek zehirlenmesi, mantar zehirlenmelerini yeniden gündeme getirdi.
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Melike Cengiz, mantar zehirlenmesinin etkilerinin 6 saat içinde ortaya çıktığını, 24 saat içinde de belirginleştiğini söyledi. Yenilen mantarın türüne göre yaşanan zehirlenmenin de farklı şekillerde seyredebildiğine değinen Doç. Dr. Cengiz, bazı zehirlenme türlerinde herhangi bir sağlık kuruluşuna başvurmadan da rahatsızlığın atlatılabildiğinin altını çizdi.
Mantar zehirlenmesinin bulantı, kusma, karın ağrısı, terleme, çarpıntı, bilinç ve tansiyon değişiklikleriyle kendini gösterdiğini belirten Melike Cengiz, bu tip zehirlenmelerde mide yıkama ve bulantıyı giderecek yöntemlerle tedavinin gerçekleştirildiğini anlattı.
Bulantı, kusma, karın ağrısı şikayetleriyle sağlık kuruluşlarına başvuran hastalara ilk müdahale yapıldıktan sonra bulguların gerilediğini, kişinin de kendini iyi hissederek evine döndüğünü ifade eden Cengiz, bu zehirlenme türünde bulgular geriledikten sonraki 72 saat içinde ikinci bir atağın geliştiğinin altını çizdi.
Uzmanların bütün uyarılarına rağmen pek çok yerde vatandaşlar doğal mantarları satmaya ve tüketmeye devam ediyor.
Samsun'un Salıpazarı ilçesinde coğrafi işaret tescilli kestane...
Devamını Oku ->
Çorum'da Tarım ve Orman Bakanlığınca planlı üretim kapsamına...
Devamını Oku ->
Türkiye’nin dört bir yanından gelip Ordu’nun bereketli...
Devamını Oku ->
Adana’da yaz sıcakları 35 dereceyi aştı; insandan hayvana herkes...
Devamını Oku ->
Muğla’nın Fethiye ilçesinde çıkan orman yangını kontrol altına...
Devamını Oku ->
Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel...
Devamını Oku ->
Muş'ta 2026 üretim sezonunun ilk hububat hasadı, İl Tarım ve...
Devamını Oku ->
Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde süt sağan kadın üreticilerin daha...
Devamını Oku ->