Balıkesirin Havran ilçesinde mandalina üretiminden zarar eden çiftçiler 50 yıl önce bırakılan üzüm yetiştiriciliğine yeniden başladı.
Balıkesir Havran'da üzüm üretimi yarım asır aradan sonra yeniden canlanıyor. Verimli topraklarıyla bilinen, meyve ile narenciye üretiminde ülkenin önemli merkezleri arasında bulunan Havran ilçesinde üzüm yetiştiriciliği yeniden canlanmaya başladı.
50 yıl öncesine kadar üzüm yetiştiriciliğiyle tanınan ilçede, uzunca zamandır ağırlıklı olarak mandalina ve incir üretimi yapılıyordu. Hava şartlarının mevsim normallerinin dışında seyretmesi ve hastalıklar yüzünden son 4-5 yılı çok büyük zararlar ile kapatan üreticiler, bakımı zahmetli ve riskli olan mandalina üretiminden vazgeçti.
Verimli ovalarda tarlaları bulunan çok sayıda Havranlı üretici, birkaç yıl önce üzüm yetiştiriciliğine yeniden başladıklarını söyledi. Havranlı üzüm yetiştiricisi Ali Rıza Evren, yaklaşık iki buçuk yıldır üzümcülüğün yeniden canlandığını söyleyerek, "Biz bu bağı 2011 yılının Ağustos ayında tesis ettik. Bağımız 2 yaşında ve bu sene meyveye yattı. Yıllardır üretmeye çalıştığımız mandalina ise, bilindiği gibi ağacı dikildikten yaklaşık 4-5 yıl sonra meyve vermeye başlıyor. Her halükârda biz bu bağımızdan 7-8 ton civarında Trakya İlkeren cinsi üzüm toplayacağız." dedi.
Üzümlerin İstanbul, Bursa, Ankara başta olmak üzere tüm illerden çok rağbet gördüğünü de ifade eden Evren, Havran ilçesinin bu ihtiyacı karşılayabilecek potansiyelinin olduğunu da sözlerine ekledi.
Samsun'un Salıpazarı ilçesinde coğrafi işaret tescilli kestane...
Devamını Oku ->
Çorum'da Tarım ve Orman Bakanlığınca planlı üretim kapsamına...
Devamını Oku ->
Türkiye’nin dört bir yanından gelip Ordu’nun bereketli...
Devamını Oku ->
Adana’da yaz sıcakları 35 dereceyi aştı; insandan hayvana herkes...
Devamını Oku ->
Muğla’nın Fethiye ilçesinde çıkan orman yangını kontrol altına...
Devamını Oku ->
Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel...
Devamını Oku ->
Muş'ta 2026 üretim sezonunun ilk hububat hasadı, İl Tarım ve...
Devamını Oku ->
Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde süt sağan kadın üreticilerin daha...
Devamını Oku ->