Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü işbirliği ile uygulanmakta olan "Çeltik Yayım Projesi" kapsamında 2016 yılı çeşit demonstrasyonları ekiliş alanlarını temsilen, Terme Ziraat Odası Başkanlığı işbirliği ve katkılarıyla, Tarla Günü etkinliği gerçekleştirildi.
Çok sayıda davetlinin katıldığı tarla günü etkinliğine konuşan Samsun İl Müdür Vekili Nail Kırmacı, Bölgede çeltik ekim alanlarının yaklaşık % 85'ınde Osmancık-97 çeltik çeşidinin ekildiğini, Osmancık çeşidinin olumsuz yetiştirme şartlarında bile yeterli düzeyde verim verebilen stabil bir çeşit olduğunu, son on yıl içerisinde Çeltik veriminde % 44 nispetinde artış kaydedildiğini belirterek, bu artışın ana sebebinin yüksek verimli çeşitlerin geliştirilmesi yanında, lazerli toprak tesviye makineleri gibi mekanizasyon kullanımımın da etkili olduğunu ifade etti.
İl Müdür Vekili Kırmacı ayrıca, Çeltik tarımında görülen Yabancı ot, Çeltik yanıklık hastalığı gibi, Kök boğazı çürüklüğü gibi etmenlerin Çeltik tarlalarında önemli verim kayıplarına neden olduğunu, bu hastalık ve zararlılarla mücadelede kültürel tedbirler yanında en uygun ve etkili mücadele yönteminin dayanıklı çeşit geliştirilmesi olduğunu söyledi.
Proje koordinatörü Ziraat mühendisleri Serkan Yılmaz ve Melih Enginsu tarafından, demonstrasyona alınan çeşitlerin tanıtımı yapılarak, Hege isimli özel hasat makinesiyle sembolik hasat gerçekleştirildi.
Karadeniz'in tarımsal üretimini tehdit eden kahverengi kokarcaya...
Devamını Oku ->
Antalya'nın Kumluca ilçesinde sezonun ilk zeytinleri toplanıyor.
Devamını Oku ->
Tekirdağ'ın Saray ilçesinde süt üretimi yapan Sevcan Bayraktar,...
Devamını Oku ->
Çorum’da tarımsal üretimin geliştirilmesi, ürün çeşitliliğinin...
Devamını Oku ->
Batman'ın Sason ilçesinde doğa yürüyüşünde keşfedilen ters lale...
Devamını Oku ->
Kırıkkale'de üreticilere 37,5 milyon lira değerinde ekipman ve...
Devamını Oku ->
Fındık hasadında kullanılan file sistemi, işçilik maliyetlerini...
Devamını Oku ->
Şırnaklı bal üreticisi Enver Külter, "Şırnak Yayla Balı"...
Devamını Oku ->