Samsun’da gıda işletmelerine ‘ramazan’ denetimi

11 March Monday, 2024
Tarım ve Orman Bakanlığı ekiplerinin gıda denetimleri aralıksız sürüyor. Ramazan ayı ile birlikte Samsun’da da denetimler sıkılaştı.
Samsun’da gıda işletmelerine ‘ramazan’ denetimi
   Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ilgili birimlerinin gıda denetimleri Ramazan ayında da sıkı şekilde devam ediyor.

Çalışmalar kapsamında Samsun’daki gıda işletmelerinde denetim yapıldı. Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, yapılan faaliyetleri anlattı. Sağlam “ 5996 sayılı "Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu" gereği, gıda zincirinin tüm aşamalarında tüketici sağlığının korunması ve güvenilir gıda arzının sağlanması Bakanlığımız sorumluluğundadır. Ülkemizde üretilen ve satışa sunulan gıda maddelerinin güvenirliliğine yönelik denetimler il bazında hazırlanan aylık denetim programları ile Bakanlığımızca ürün ve riskler bazında hazırlanan yıllık denetim programları çerçevesinde yürütülmektedir. Bakanlık faaliyetlerimizin özellikle ramazan ayı boyunca da aksatılmadan yürütülmesi önem arz etmektedir.Bu kapsamda, Samsun ili genelinde 1413 üretim ve 10542 gıda satış ve toplu tüketim işletmesi olmak üzere toplam 11955 işletme bulunmakta olup İl Müdürlüğümüz tarafından gerçekleştirilecek denetimlerde Ramazan ayı nedeni ile halkımızın beslenme alışkanlıklarında oluşacak değişiklikler göz önünde bulundurulmaktadır. Tüketimi artacak ürünlerin (özellikle unlu mamuller, ekmek, tatlı, şeker ve şekerli mamuller, et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri vb.) üretimini/satışını yapan işletmelerin denetimlerine ağırlık verilecektir.Tüketicilerin de ürün satın alırken, ürünün üzerindeki etiket bilgilerini kontrol etmeleri özellikle son tüketim tarihi geçmiş ürünleri ve satış noktalarından teknik ve hijyenik koşullara uygun olmayan açıkta satılan gıdalar ile ambalajı yırtılmış, bozulmuş veya deforme olmuş ürünleri kesinlikle satın almamaları ve bu tür durumlarla karşılaştıklarında gıdalarla ilgili şikayetlerini Alo 174 Gıda Hattına bildirmeleri gerekmektedir” dedi.

 Sağlam şöyle devam etti: “Biliyorsunuz bütün denetimlerin amacı güvenilir gıda ile tüketicilerimizi buluşturmaktır. 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri Bitki Sağlığı Gıda ve Yem kanunu çerçevesinde denetimlerimizi devamlı olarak yapmaktayız. Aynı zamanda Ramazan ayı çerçevesinde sürekli olarak hem İl Müdürlüğü programlarımızda hem de bakanlığımız programlarında denetimlerimiz artarak devam edecek. Alo 174’e şikâyet edilen konularla alakalı her an denetimlere çıkabiliyoruz. Samsun’a baktığımızda 11Bin 955 işletmemiz var ve bunlara 2023 yılı içerisinde 22Bin 900 denetim yapıldı.  2024 yılı içerisinde 1 Ocak'tan şuana kadar toplam 70.284 denetimi bitirdik. Bunların içerisinde 13 tanesine idari yaptırım söz konusu oldu. Bunun yanında 117 adet Alo 174'e ihbar geldi.  Bu çerçevede de yine 8 adet işletmemize bir idare yaptırım uygulandı. Tabii bizim denetimlerimizin amacı tüketeceği ile güvenli ve güvenilir gıdayı buluşturmaktır. Bu çerçevede Ramazan ayı yaklaştı özellikle bütün işletmelerimizde ramazandaki beslenme alışkanlıklarımızla doğru orantılı olarak ekmek de unlu mamullerde, şeker ve şeker ürünlerinde, et ve et ürünlerinde, süt ve süt ürünlerinde daha ağırlıklı olmak üzere Ramazan'da bu işletmelerimize daha ağırlıklı olarak denetimler gerçekleştirilecektir. Bu denetimlerimizi elbette 17 ilçemizde gerçekleştiriyoruz. Nelere bakıyoruz derseniz özellikle üretim yapılan yerlerde üretimde kullanılan ham maddelerin geri izlenebilirliği ile kullanma tarihi, raflarda kullanılan süre, ambalaj ve etiket bilgileri hem ambalajın bozuk olup olmadığı hepsine dikkat ediyoruz. Burada değerli tüketicilerimize şunu ifade etmek istiyoruz, biz ne kadar denetim yaparsak yapalım asıl Denetçi tüketicinin kendisidir. Devamlı alışveriş yapan markete giden satış merkezlerine giden tüketicidir. Aldığı ürüne, son kullanma tarihine, etiket bilgilerine, ambalajına muhakkak dikkat edilmesi gerekmekte. Gördükleri olumsuzluklar da Alo 174'e iletmesi yeterlidir.  Yaklaşık 10-15 dakika içerisinde olay yerinde ekiplerimiz denetimine başlayacaktır. Ramazan ayında elbette denetimlerimizi sıklaştırdık ama yılın 12 ayı 365 gün denetimlerimiz yine devam etmektedir. Gramajla alakalı bir denetimimiz daha var bu tabi ki kurumlarımız işbirliği ile Ticaret İl Müdürlüğü, Sağlık İl Müdürlüğü ve il müdürlüğümüz ekiplerimizle birlikte ayrıca gramajlarla alakalı da incelemelere de bakılmakta. Hijyene bakıldığı gibi gidilen yerdeki denetimlerde muhakkak gramajları da bakılmasını ayrıca istiyoruz.  Halkın ekmeğinden çalınmaz buna hiçbir şekilde müsaade edemeyiz. Belki cezayı işlemini biz yapamayız ama ilgili tutanağımızı ilgili kuruma yollar gerekli cezayı işlenir elbette ki uygulanır. Birde de imalatta kullanılan girdiler var. Bunlar hammaddeler. Bunların son kullanma tarihi, Margarini, yumurtası vs. hepsi geri izlenebilir olması şartıdır. Arkadaşlarımızla bu konuda gayet hassas davranıyor.” 
samsun ramazan gıda denetim sağlam ibrahim