Samsun fındığı Azerbaycan’dan misafirlerini ağırladı

16 August Tuesday, 2022
“Fındık Sektörünün Verimliliği ve Sürdürülebilirliğinin Geliştirilmesi Projesi” kapsamında çalışmalarını sürdüren inceleme heyeti Azerbaycan’dan Samsun’a geldi.
Samsun fındığı Azerbaycan’dan misafirlerini ağırladı
Haber : Samsun İl Enformasyon
Kamera: Gül Su SEZER
Fotoğraf : Murat ARMAN


Azerbaycan, fındık üretimini ve kalitesi artırmak için çalışmalarını sürdürüyor. Onlardan birisi de Gıda ve Tarım Örgütü FAO tarafından da desteklenen Azerbaycan Fındık Sektörünün Verimliliği ve Sürdürülebilirliğinin Geliştirilmesi Projesi…

Proje kapsamında oluşturulan inceleme heyeti, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün çalışmalarını incelemek için Samsun’un Terme ilçesine geldi.

Termeli üreticiler; örnek fındık bahçeleri projesi kapsamında yapmış oldukları faaliyeti, Azerbaycan’dan gelen ekibe uygulamalı olarak yerinde anlattı.
 
Proje paydaşları yaklaşık 10 gün sürecek olan teknik gezi kapsamında; Samsun, Ordu, Giresun bölgelerinde; kamu kurumları, üretici birlikleri, kooperatifler ve fabrikalarda da temaslarda bulunacak.

Azerbaycan FAO Proje Lideri ve Azerbaycan Devlet Ziraat Üniversitesi'nden akademisyen Fagan Aghayev yörenin üretimdeki deneyiminden faydalanacaklarını belirtti.

Terme İlçe Tarım ve Orman Müdürü Tuncay Demir, il ve ilçedeki fındığa yönelik çalışmalara değindi. “Samsun’da 13 farklı bahçede yeni dikimden hasat ve hasat sonrası uygulamalarla birlikte aşılama ve teraslama gibi farklı uygulamalar yapılmakta. Doğru budama gübreleme ve ilaçlamanın uygulamalı olarak gösterildiği bu bahçelerde aynı zamanda üreticilere eğitimler verilmekte. Samsun’da gerçekleştirilen bu projemiz ülkemizde ve dünya da eşi benzeri olmayan bir proje olmakla birlikte Proje bahçeleri tüm üreticilere açık olup yurtiçi ve yurtdışından da ziyaretçi kabul edebilmekte.” dedi.
samsun fındık azerbaycan proje tarım