Samsunlu zeytincilere salamura eğitimi

06 December Tuesday, 2022
Samsun’da Zeytin Tarımını tekrar canlandırmak amacıyla Vezirköprü, Yakakent, Alaçam, Bafra, Ondokuzmayıs, Atakum ve İlkadım İlçelerinde binlerce fidan toprakla buluşuyor. Zeytinin dalından sofraya ulaşana kadar kalitesini korumak amacıyla bir çalışma başlatan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Zeytin Salamura Eğitimi düzenledi. Akademisyenler zeytin üreticilerine önemli bilgiler verdi.
Samsunlu zeytincilere salamura eğitimi
Haber: Samsun İl Enformasyon

Ürün çeşitliliğinde Türkiye’nin en zengin şehirlerinden Samsun’da zeytincilik de yaygınlaşıyor.

Zeytin üretimi çok eski yıllara dayanan Samsun’da üretimi canlandırmak için yapılan çalışmalar eğitim programlarıyla destekleniyor.

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, zeytin üreticilerine hem eğitim desteği hem de uzman personelle teknik destek verdiklerini vurguladı.

Sağlam; “Türkiye’de çok geniş bir yayılım alanı bulmuş olan Zeytin; 81 ilimizin 41’inde, 843 ilçemizin de 270’inde üretimi yapılan bir ürün olup Ülkemizde en az zeytin yetiştirilen bölge bizim de içinde bulunduğumuz Karadeniz Bölgesidir. TÜİK verilerine göre, 2021 yılında Samsun’da 251 dekar alanda 43 ton Sofralık Zeytin üretimi ile ürünün yukarıya doğru bir ivme kazandığı bilgisi ile bu değerin 7 yılın sonunda katlanarak büyüdüğünü inşallah göreceğiz.

Tarım ürünün yetişmediği ve bazı tarlalarda ekimin üretimin çok zor olduğu tarım için PH değerinin uygun olmadığı bölgelerde tabii bu buğdaya, ayçiçeğine alternatif olmamakla birlikte 15 ila 500 rakım arasında zeytin yetiştiriciliği yeni bir kazanç alanı olarak yerini alıyor. Bu doğrultuda ilimizde zeytin tarımını tekrar canlandırmak amacıyla; Vezirköprü, Yakakent, Alaçam, Bafra, Ondokuzmayıs, Atakum ve İlkadım ilçelerimizde 2020 yılında bin 500 adet, 2021 yılında 6 bin adet ve 2022 yılında 7 bin 800 adet olmak üzere toplamda 15 bin 300 adet Gemlik çeşidi zeytin fidanının yaklaşık 510 dekar alana dikimi yapıldı. Mikro kliması bulunan engebeli arazilerimizde zeytin yetiştiriciliğini çoğaltacağız. Birkaç yıl içerisinde sanayisini de burada kurmayı planlayarak gerek yağından gerekse de sofralık zeytin çeşitlerinden ekonomik olarak halkımız faydalanacak. Bu zamana kadar çiftçilerimizi zeytin yapımı aşamasında kendi ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde işin uzmanları tarafından eğitimini vererek bilgilendireceğiz” dedi.

Orman alanlarından gelir elde edilecek faaliyetleri önemsediklerini dile getiren Vezirköprü Kaymakamı Halid Yıldız, yürütülen çalışmalarla Vezirköprü’nün Karadeniz de adından söz ettireceğini belirterek, “Vezirkörü Samsun’un en büyük Orman ve Tarım alanına sahip bir ilçesi. İlçemiz zeytini çok iyi bilen bir ilçemiz değil. Zeytin nasıl bir meyvedir, nasıl üretilir, nasıl salamurası yapılır, Nasıl yağı çıkartılır nasıl hasat edilir nasıl toplanır, bu sebeple yeni yeni öğrendiğimiz bir bitki zeytin. Müdürümüzün de dediği gibi diğer tarımsal ürünlere bir alternatif değil, orman alanlarında tarım geliri elde edebilmenin kızılcık, alıç, kuşburnu gibi yeni bir gelir ve sanayileşme kapısı zeytincilik olarak yer alacak. Ormanları korumanın bir diğer yolu insanların orman meyvesinden gelir sağlaması. Bu sağlanınca insanlar daha çok ormanı sahipleniyor, tahribatı daha çok azalıyor. Vezirköprü’de Susuz ve Türkmen mahallelerimizde başlatılan ormanlarda zeytin aşılamaları faaliyeti devam ediyor. Biz zeytinciliği öğrenip katma değer elde ettiğimiz zaman hem ormanlarımızı korumuş olacağız hem de ekstra bir gelir elde etmiş olacağız. Bugün burada ticari boyutundan önce sofralık zeytin olarak bir eğitim verilecek. İnşallah zeytin konusunda Karadeniz de adından söz ettirecek bir bölge haline geleceğiz” ifadelerini kullandı.

Özellikle kadınların yoğun ilgi gösterdiği eğitimlerde Ondokuzmayıs Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Ahmet Hilmi Çon, salamura tekniklerini tüm incelikleriyle üreticilere anlattı.

Zeytinin bölge halkına önemli kazanç sağlayacağını belirten Çon, “Vezirköprü ilçesinde başlatılan zeytincilik faaliyetleri doğrultusunda Samsun il müdürlüğü tarafından başlatılan doğadaki yabani zeytin çeşitlerinin Gemlik zeytini ile aşılaması sonrası üreticilere bu zeytinlerin nasıl hasat edileceğini nasıl salamura yapıp bundan kar elde edebileceklerinin eğitimini vermek üzere bulunuyoruz. Siyah zeytin ve yeşil zeytini işleme yöntemlerinden bahsederek, siyah zeytinde salamura yöntemini yeşil zeytinde kırma ve çizme yönteminin eğitimini buradaki yerli halka anlattık. Şuan için yerli halkın kendi tüketimine yetecek kadar olan zeytinler buradaki ağaçların büyümesi ve elde edilecek hasadın artması ile birkaç yıl içerisinde sanayileşme yöntemine rahatlıkla geçebileceğine inanıyoruz. Orman alanlarından özellikle tarla ziraatının yapılamayan alanlarda zeytinin Karadeniz bölgesine yeniden dönüşünü yaşıyoruz. Ekonomik olarak da oldukça kazanç sağlayacak olması kırsalda bulunan yerel halka umut vaat ediyor.” şeklinde konuştu.
samsun zeytin vezirköprü salamura eğitim omü tarım ve orman