"Santa Maria" armudunda üretim de artıyor talep de

16 August Tuesday, 2022
Bursa Ovası'nda 50 bin dönümü aşkın alanda "Santa Maria" cinsi armudun hasadı başladı. Her yıl üretimi artan armut İstanbul başta olmak üzere Türkiye'nin dört bir yanına ve bazı Avrupa ülkelerine gönderiliyor.
Haber: Bursa İl Enformasyon 
Kamera: Orhan KAĞITÇI 
Fotoğraf: Gizem Çetin BAŞARAN


Bursa Ovası'nın gözdesi "Santa Maria" armudu lezzeti ve kalitesiyle ön plana çıkıyor.
Bursa Türkiye’nin armut üretiminin yaklaşık yüzde 40’ını karşılıyor.

Hasat yapan üreticilerle bir araya gelen Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, Santa Maria ce deveci cinsi armutların önemli bir ihraç ürünü olduğunu vurguladı.

Bursa'nın çok önemli bir meyve-sebze üretim ili olduğunu kaydeden İl Müdürü Aygül, “Bugün çiftçilerimizle birlikte armut hasadındayız. Armut, Bursa'nın özellikle de Gürsu'nun çok kıymetli bir meyvesi. Türkiye'nin en iyi armutlarını Gürsulu çiftçilerimiz üretiyor. Bursa, ülkemizdeki toplam armut üretiminin yüzde 40'a yakınını üretiyor. Böyle olunca bu ürünlerin piyasadaki hâkimiyeti ve değer fiyata satılması çok önemli. Geçtiğimiz yıl 78 liraya kadar görülen armut fiyatları bu sene biraz daha yüksek tabi ama çiftçimizin daha iyi değerle satması lazım ki önümüzdeki yıllara üretim olsun.” dedi.

Bu sene armut üretiminde geçen seneye göre yüzde 9 civarında artış beklendiğini söyleyen Aygül,  hem ülkemizdeki ihtiyacı hem de ihracattaki talebi karşılayacak ürünün kaliteli biçimde sunulduğunu kaydetti. Aygül konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Bu sene toplamda 230 bin ton civarında armut beklemekteyiz. Bursa'nın en önemli armut çeşitleri santa maria ve deveci, biz şu anda santa maria armut hasadındayız. Önümüzdeki günlerde deveci çeşidimiz de hasada başlayacak. Ürünleri hem yurt içine hem de yurt dışına doğrudan sunduğumuz gibi, Gürsu'da çok sayıda soğuk hava deposu da var. Ürünlerimiz depolarda tutularak kışın ihtiyaç duyulan zamanlarda ve diğer zamanlarda yurt içi ve yurt dışı piyasaya verilmektedir. Burada çiftçimiz, kooperatifimiz ve tüccarımızın, ziraat odamız ile diğer kuruluşlarımızın da güzel bir iş birliği de var. Elbirliği ile ürünlerin daha çok ve daha kaliteli üretilmesinin yanında daha iyi bir şekilde piyasada Pazar olarak değerlendirilmesi için gayret sarf etmekteyiz. Gürsu armudunun piyasada daha çok tüketilmesini daha fazla yer bulmasını ve işlenerek değerlendirilmesini arzu etmekteyiz. Bu konudaki çalışmalara katılmaktan memnun oluruz.”

Son yıllarda armut ihracatında da önemli artış olduğunu söyleyen Aygül, “Geçtiğimiz yıl armut ihracatında Bursa olarak 26 bin tonu geçtik. Önümüzdeki süreçte bu ihracat değerlerimiz artarak devam edecektir. Böylece, çiftçimizin kazancı da artarak iyi bir seviyeye ulaşacaktır.'' şeklinde konuştu.

Gürsu'da daha dalındayken satılan Santa Maria armudunda yaklaşık 50 bin ton ürün alınacağını öngörülüyor.
bursa gürsu santa maria armut hasat ihracat tarım ve orman