Soğuksu Milli Parkı'ndaki akbaba nüfusu artıyor

05 March Tuesday, 2024
Avrupa'nın en büyük yırtıcı kuş türü kara akbabalara ev sahipliği yapan Soğuksu Milli Parkı'ndan sevindirici haber geldi. Ankara’daki milli parkta kara akbaba sayısının, geçen yıl itibarıyla 26'ya yükseldiği tespit edildi.
Soğuksu Milli Parkı'ndaki akbaba nüfusu artıyor
Ankara Soğuksu Milli Parkı'ndan sevindirici haber geldi. Milli parkta 2018'de 7-10 olarak belirlenen kara akbaba sayısının, geçen yıl itibarıyla 26'ya yükseldiği tespit edildi.

Kızılcahamam’daki milli parkta barınan Avrupa'nın en büyük yırtıcı kuş türü olan kara akbabaların sayısının artması için çalışmalar da sürüyor.

Soğuksu Milli Parkı Şefi Nurettin Kadim, , 2018'de, sorumlusu olduğu bin 469 hektarlık alanın, Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından yaban hayatı geliştirme sahası olarak ilan edildiğini söyledi.

Kadim, 2018'de 7-10 olarak belirlenen kara akbaba sayısının, geçen yıl itibarıyla 26'ya yükseldiğini bildirdi.

Zorlu kış şartlarında milli park sahası içinde yaşamlarını sürdüren yaban hayvanlarına besin takviyesi yaptıklarını belirten Nurettin Kadim, mezbahalardan aldıkları hayvan artıklarını ve leşleri belirli yerlere bırakarak hayvanların besin ihtiyacını karşılamalarına önemli katkı sunduklarını anlattı.

Milli park sahasında, vatandaşlardan gelen ihbar ya da kendi gözlemleri sonucunda ulaşılan yaralı kara akbabaların sahadan alınıp tedavi süreçlerinin tamamlandığını ifade eden Kadim, akbabaların yuvalarını da her gün izlediklerini kaydetti.

Soğuksu Milli Parklar Şefi Nurettin Kadim, kara akbabaların tamamen leş ile beslendiğini belirterek, "Nasıl ki bir caddeyi sokağı temizlemediğinizde orası yaşanmaz hale gelir, doğa da bu şekilde. Kara akbabalar doğada bulunan herhangi bir nedenle ölmüş canlıların leşlerini yiyerek bunları insanlara zarar gelmeden kendi içlerinde doğaya uygun bir halde yok ederler." diye konuştu.
doğa koruma milli park ankara soğuksu kara akbaba