Tarıma dayalı OSB Çukurova’nın yeni yüzü olacak

04 April Tuesday, 2023
Adana’da kurulacak olan sera ve su ürünleri üretimi yapılacak Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri 2023 yılı yatırım programına alındı.
Tarıma dayalı OSB Çukurova’nın yeni yüzü olacak
Haber: Adana İl Enformasyon
Kamera: Osman BALCI
 
Tarım ve Orman Bakanlığı 2023 yılı yatırım programına Adana’da kurulacak Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri alındı.

Bölgenin kurulmasına imkan sağlayan kanun maddesinin Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilmesiyle Karataş’ta sera ve su üretimi yapılacak.

Bölgenin kurulacağı arazide çalışma yapan Organize Tarım ve Hayvancılık Bölgeleri Daire Başkanı Deniz Oruç, Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci’nin projenin hayata geçirilmesine yönelik katkısına dikkat çekti. Oruç Sera TDİOSB'nin Türkiye'nin en büyük sera kümelenmelerinden biri olacağını ifade etti. Her iki OSB’nin de tarım yönünden atıl, verimsiz, kullanılmayan araziye yapılacak olmasının atıl arazileri tarıma kazandırma açısından da önemli olduğunu kaydeden Oruç, “Projemizde sera, sanayi işletmeleri, atık arıtma tesisleri, yeşil çözümleri destekleyecek, yeşil üretimi teşvik edecek. Yağmur suyu hasadının yapılacağı atık su arıtmasının yapılacağı ve karbon salınımını azaltıcı önlemlerin alınacağı bir proje olacak." diye konuştu.

Oruç, seraların ileri teknolojide olacağı projede yeşil duyarlılığı kapsamında az ilaç ve gübre kullanımını öngören topraksız tarım ağırlıklı yapılacağını belirterek, projeye rekor düzeyde başvuru talebi olduğunu, ön tahsis çalışmalarının tamamlandığını vurguladı. Oruç, “Projemiz Bakanımız Sayın Vahit Kirişci'nin önerisiyle 2023 yılı yatırım programına alındı. Bu yıl altyapı inşaatlarına başlayacağız. Projemizdeki en küçük sera büyüklüğümüz 25 dekar, en büyük sera büyüklüğümüz 125 dekar olacak. Bunun dışında sanayi parsellerimiz yerini alacaktır. Adana'daki üretilen bitkisel üretimin her 10 kilosundan 1 kilogramı burada üretilecek. Avrupa ve Türkiye'nin ilk ve tek Su Ürünleri TDİOSB'nin Adana'da kurulacak. Bölgede yıllık 60 bin ton su ürünleri üretilecek. Bu rakam, Türkiye'nin tüm su ürünlerinin üretiminin yüzde 12,7'sine tekabül ediyor. Projemizde 3 bin kişi istihdam edilecek. Tamamen faaliyete geçtiğinde yıllık 350 milyon dolar ciro elde edecek, bunun 250 milyon doları ihracattan kazanılacaktır. Bu iki proje Adana'mızın bir tarım şehri olduğunu bir daha tescilleyecek. Bu iki projemizle yatırım, üretim, istihdam, ihracat ve büyüme hedeflerimizle yer alacağız. Adana'mız uluslararası piyasada da konumunu daha da güçlendirecek.” dedi.
sera su ürünleri adana karataş üretim proje organize sanayi bölgesi tarım orman bakan vahit kirişci