Tarımda dünya genelinde yaygın olarak kullanılan chlorpyrifos maddesinin, anne karnındaki bebeğin beynini olumsuz etkilediği belirlendi.
Araştırmalar, chlorpyrifos maddesinin çok az miktarda dahi uzun dönemde ciddi bozukluklara neden olduğunu ortaya koydu. Chlorpyrifosun anne karnındaki bebeğin ön beyin zarının küçülmesine neden olduğu, bunun da çocuğun ilerleyen yaşlarda zihinsel yeteneklerinde soruna yol açtığı tespit edildi.
Tarım ilacı olarak kullanılan bu maddeye maruz kalan 40 çocuğu 6-11 yıl boyunca takip eden bilimciler sonuçları endişe verici buluyor. Tarım ilacına yoğun şekilde maruz kalan çocuklarda önbeyin zarında bariz anomaliler tespit ettiklerini bildiren bilim insanları, beynin özellikle dikkat, duygu, dürtü kontrolü ve sosyal davranışlardan sorumlu bölgelerini çevreleyen zarın büzüştüğünü, altındaki beyaz maddenin ise arttığını bildirdi.
Araştırmaya imza atan Columbia Üniversitesi ekibi, chlorpyrifosun ayrıca çocukların beyninde cinsiyetle ilgili bölgelerde değişime neden olduğunu kaydetti. Normalde erkeklerde beynin bazı bölümlerinin kadınlara göre daha büyük, bazılarının ise daha küçük olduğunu ifade eden bilim insanları, bu tarım ilacına maruz kalan çocuklarda durumun tam tersi olduğunu belirtti.
Sinop'un Türkeli ilçesinde küçük tekneleriyle denize açılan kıyı...
Devamını Oku ->
Denizli'nin Buldan ilçesinde geçen yıl alevlerle savaşırken...
Devamını Oku ->
Konya'nın merkez Meram ilçesinde düzenlenen Geleneksel Bağbozumu...
Devamını Oku ->
Düzce Gümüşova’da yaşayan 23 yaşındaki üniversite mezunu İsrafil...
Devamını Oku ->
Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (KTAE), Karadeniz...
Devamını Oku ->
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tarımsal Uygulama ve Araştırma...
Devamını Oku ->
Muş'ta 11 yıldır tarlalarından topladıkları sebzeleri güneşte...
Devamını Oku ->
Çorum'da verimsiz 120 dekar arazi, devlet destekleri ve uygun...
Devamını Oku ->