Orman ve Su İşleri Bakanlığınca Afyonkarahisar Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Merkezi'nde üretilen tıbbi ve aromatik bitkiler, Afyon Kocatepe Üniversitesi'nde (AKÜ) incelendikten sonra ticari kimlik kazanacak.
Başbakan Recep Tayip Erdoğan tarafından Ankara'dan açılışı gerçekleştirilen113 tesisle birlikte, Orman ve Su İşleri Bakanlığınca Afyonkarahisar Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Merkezi'nde üretilen tıbbi ve aromatik bitkiler, Afyon Kocatepe Üniversitesi'nde (AKÜ) incelendikten sonra ticari kimlik kazanacak.
Tıbbi ve Aroma Bitkiler Merkezi ile AKÜ Mühendislik Fakültesi, Gıda Kontrol Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin birlikte çalışması gerektiğini vurgulayan AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, "Yetiştirilen tıbbi ve aromatik bitkiler, gıda mühendisliği bünyesindeki ana bilim dalı laboratuvarlarında uzmanlarca araştırılması ve bunlara ticari kimlik kazandırılması gerekiyor. Defnenin, kekiğin, nanenin kendisi ya da ondan elde edilebilecek sıvı veya yağın insana yararı ne kadar? Yan etkisi var mı? İstenmeyen madde var mı? Bunun araştırılması gerekiyor. Bu da kimya ve gıda mühendisliğinin ilgi alanına giriyor. Hem bu merkez hem de bizim araştırma merkezimiz birbirini tamamlayıcı hüviyette. Merkezimizde Mikrobiyoloji Laboratuvarı, Kimyasal Analiz Laboratuvarı, Endüstriyel Analiz Laboratuvarı gibi ünitelerimiz var. Bu laboratuvarlarda bu bitkiler incelenmeli. Hocalarımız nereden nasıl başlayacaklarını bir raporla bize sunacak" diye konuştu.
Eskişehir Orman Bölge Müdürü Recep Ateş de Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun talimatlarıyla güzel bir eserin meydana geldiğini, bu merkez sayesinde tabiattaki tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştirilmesini ve üretilmesini sağlayacaklarını dile getirdi. Ateş, "Bu bitkiler tabiatta var olduğu zaman gelişi güzel faydalanmalara maruz kalıyorlar ve korunamıyorlar. Eğer bu ürünleri tanıtabilirsek ve insanlar bunlardan ciddi gelir elde ederlerse üreticiler bu ürünleri eker. Elde ettikleri ürünleri gerek biz alırız, gerek bu işlerle uğraşan kuruluşlar bunları değerlendirir. Önemli olan bu bitkilerden gelir elde edebilecek ticari ekonomik haiz olduklarını bizim göstermemiz gerekiyor. Bunun için bu proje hayata geçirildi" ifadelerini kullandı.
Samsun'un Salıpazarı ilçesinde coğrafi işaret tescilli kestane...
Devamını Oku ->
Çorum'da Tarım ve Orman Bakanlığınca planlı üretim kapsamına...
Devamını Oku ->
Türkiye’nin dört bir yanından gelip Ordu’nun bereketli...
Devamını Oku ->
Adana’da yaz sıcakları 35 dereceyi aştı; insandan hayvana herkes...
Devamını Oku ->
Muğla’nın Fethiye ilçesinde çıkan orman yangını kontrol altına...
Devamını Oku ->
Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel...
Devamını Oku ->
Muş'ta 2026 üretim sezonunun ilk hububat hasadı, İl Tarım ve...
Devamını Oku ->
Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde süt sağan kadın üreticilerin daha...
Devamını Oku ->