İzmirli öğrenciler, araçların yakıt maliyetini üretim fazlası, şekil bozukluğu veya hastalık gibi nedenlerle her yıl tarlada çürümeye terk edilen yüzlerce ton karpuzla yakıt ürettiler.
İzmir’de Özel bir okulda öğrenimlerini sürdüren lise öğrencileri Simay Gülgün ve İnci Tütüncü, öğretmenlerinin desteğiyle çürümeye terk edilen karpuzun ekonomiye kazandırabileceği "Taşıtlar için ekonomik ve çevreci yakıt elde edelim" projesini geliştirdi.
Öğrencilerden Simay Gülgün, gazetelerde okudukları "yüzlerce ton karpuz tarlada kaldı" haberlerinden etkilendiklerini ifade ederek, onları ekonomiye kazandırmak için araştırma yaptıklarını, karpuzun hangi alanda değerlendirilebileceğini bulmak amacıyla önce içeriği üzerinde çalıştıklarını anlattı.
İçeriğinde fazla miktardaki şekerin, yakıt maliyetinin düşürülmesi için benzinle karıştırılarak etil alkol elde etmeye uygun olduğunu gördüklerini ifade eden Gülgün, "Ülkemiz bir tarım ülkesi ve karpuz oldukça fazla üretiliyor. Ama böceklerden zarar gördüğü için veya yeterince tüketilemediği için, şekil bozukluğu gibi nedenlerden dolayı satılamadığından önemli bir miktarı tüketilemiyor. Biz bu tüketilemeyen karpuzlardan yararlanmak istedik ve proje böyle doğdu" diye konuştu.
"Maliyeti düşük, çevreye zararı yok"
Proje danışmanı ve Fen Bilgisi Öğretmeni Nilüfer Demir de, dünyada yıllık yaklaşık 39.7 milyon ton karpuz üretildiğini bunun yüzde 10'unun Türkiye'den sağlandığını kaydetti. Ancak üretim fazlası ya da standart dışı olarak her yıl bin ton karpuzun tarlada kaldığını vurgulayan Demir, projenin bu karpuzlarla daha düşük maliyette yakıt elde etmeyi amaçladığını söyledi.
Demir, projeyle tüketilemeyen karpuzun değerlendirileceğini dile getirerek, şöyle dedi:
"Etil alkolle benzin karışımı arabaların standart motor sisteminde herhangi bir değişim olmadan çok rahatlıkla kullanılabiliyor. Yüz litre benzine 5 litre etil alkol oranında. Ortalama bir karpuzdan bir litre karpuz suyu çıkıyor. Bir litreden 120 mililitre etil alkol elde ettik. Karpuz suyunu fermantasyon için kuru ekmek mayası ile karıştırdık. Belli bir sıcaklıkta 3 gün beklettik. Açığa çıkan sudaki etil alkol, damıtma sistemi sayesinde ayrıştırıldı. Karpuz bu amaçla daha önce kullanılmamıştı. Şeker kamışı, şeker pancarı veya üzüm çok fazla kullanıldı. Ancak üzüm yüksek maliyetli. Şeker pancarı veya kamışının melasında zaman zaman ağır metaller olabiliyor yani çevreye zararlı olabiliyor. Karpuz daha rahat kullanılabilecek bir meyve."
Karadeniz'in tarımsal üretimini tehdit eden kahverengi kokarcaya...
Devamını Oku ->
Antalya'nın Kumluca ilçesinde sezonun ilk zeytinleri toplanıyor.
Devamını Oku ->
Tekirdağ'ın Saray ilçesinde süt üretimi yapan Sevcan Bayraktar,...
Devamını Oku ->
Çorum’da tarımsal üretimin geliştirilmesi, ürün çeşitliliğinin...
Devamını Oku ->
Batman'ın Sason ilçesinde doğa yürüyüşünde keşfedilen ters lale...
Devamını Oku ->
Kırıkkale'de üreticilere 37,5 milyon lira değerinde ekipman ve...
Devamını Oku ->
Fındık hasadında kullanılan file sistemi, işçilik maliyetlerini...
Devamını Oku ->
Şırnaklı bal üreticisi Enver Külter, "Şırnak Yayla Balı"...
Devamını Oku ->