Türkiye'nin önemli tarımsal ihracat ürünleri arasında yer alan çekirdeksiz kuru üzümde Ege Bölgesi rekoltesinin, geçen yıla göre yüzde 56,7 artarak, 313 bin 134 ton seviyesinde gerçekleşeceği tahmin edildi.
İzmir Ticaret Borsası (İZTB) öncülüğünde İzmir, Manisa ve Denizli’deki ticaret borsaları, tarım il müdürlükleri ve Ege İhracatçı Birlikleri’nin katılımıyla oluşturulan heyetin rekolte tahmin çalışmasının sonuçları, borsa binasında düzenlenen toplantıda açıklandı.
İZTB Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Zincircioğlu, 2016/2017 sezonunda Ege Bölgesi’nde bulunan yaklaşık 1 milyon dekar bağ sahasından, hava şartlarının normal devam etmesi halinde 313 bin 134 ton çekirdeksiz kuru üzüm elde edilmesinin öngörüldüğünü belirtti.
Türkiye’nin ABD ve İran ile birlikte en önemli üretici konumunda bulunduğu kuru üzümde geçen yıl iklim koşullarındaki olumsuzluk nedeniyle rekoltenin 196 bin tona gerilediğini kaydeden Zincircioğlu, "Ancak öyle görünüyor ki 2016 yılında kuru üzüm üretiminde lider ülke konumuna tekrar ulaşacağız." dedi.
AB’nin kuru üzümde bazı ilaçların kalıntı limitlerini düşürdüğünü, üreticinin bu konuda daha dikkatli davranması gerektiğini dile getiren Zincircioğlu, bakanlık ve üretici kuruluşlarının bu konuda ciddi çalışmalarının bulunduğuna işaret etti.
İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal da, rekoltede artış beklentisinin sevindirici olduğunu, Türkiye’nin bu üründe tekrar dünya piyasasını belirleyici konuma geleceğini ifade etti.
Karadeniz'in tarımsal üretimini tehdit eden kahverengi kokarcaya...
Devamını Oku ->
Antalya'nın Kumluca ilçesinde sezonun ilk zeytinleri toplanıyor.
Devamını Oku ->
Tekirdağ'ın Saray ilçesinde süt üretimi yapan Sevcan Bayraktar,...
Devamını Oku ->
Çorum’da tarımsal üretimin geliştirilmesi, ürün çeşitliliğinin...
Devamını Oku ->
Batman'ın Sason ilçesinde doğa yürüyüşünde keşfedilen ters lale...
Devamını Oku ->
Kırıkkale'de üreticilere 37,5 milyon lira değerinde ekipman ve...
Devamını Oku ->
Fındık hasadında kullanılan file sistemi, işçilik maliyetlerini...
Devamını Oku ->
Şırnaklı bal üreticisi Enver Külter, "Şırnak Yayla Balı"...
Devamını Oku ->