Üreten kadın büyüyen Anadolu

25 October Wednesday, 2017
Türkiye’nin farklı illerinde tarımsal projeler geliştirerek başarılı sonuçlar elde eden “Girişimci Kadın Çiftçiler” ödüllerini Emine Erdoğan ve Ahmet Eşref Fakıbaba’nın elinden aldı.
Üreten kadın büyüyen Anadolu Haber: Neslihan AKTAŞ
Kamera: Altay TÜRÜNG – Ümit YILDIRIM
Fotoğraf: İbrahim BAĞCI
Onlar isimlerinin önüne “girişimci kadın” yazdırmayı başardılar.
Kahramanmaraşlı Sultan Kaçamaz  “Gelenekten Geleceğe Sumak Ekşisi” projesi ile bu yılın birincisi oldu.
Türkiye’nin dört bir yanında başarılı projelere imza atıp “Girişimci Kadın Çiftçiler” ödülü almaya hak kazanan üretici kadınlar Ankara’da düzenlenen ödül töreninde bir araya geldi.
Ödüllerini Emine Erdoğan ve Bakan Ahmet Eşref Fakıbaba’nın elinden alan üreticilerin heyecanı görülmeye değerdi.
Girişimci kadınların projelerini geliştirme ve gerçekleştirme sürecinde en büyük desteklerinden biri de Gıda Tarım ve Hayvancılık il, ilçe müdürlükleri.
Kadın çiftçiler il müdürlüklerinde görevli teknik personelden aldıkları eğitim ve danışmanlık desteğiyle kendilerini geliştiriyorlar.
Kahramanmaraş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan Emiralioğlu, bu ödüllerin girişimciliğin ön plana çıkartılması anlamında teşvik edici olduğunu vurguladı.
Emiralioğlu, “Kadın çiftçimiz Türkiye birincisi oldu. Çok mutluyuz. Projemizden ümitliydik. Sumak ekşisi tadıyla, doğallığıyla son derece önemli bir ürün.” dedi.
Bu ödülleri üretime ve ekonomiye katkılarıyla almaya hak kazanan kadın çiftçilerin her biri ayrı bir başarı öyküsü.
“Gelenekten Geleceğe Sumak Ekşisi” projesiyle birincilik kazanan Sultan Kaçamaz birinciliğin sürpriz olduğunu belirterek mutluluğunu dile getirdi.
Hem yaşadıkları yörenin ekonomisini canlandırıyorlar hem de hayata geçirdikleri projelerle yeniliklere imza atıyorlar.
Batman’da Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı destekleriyle hayvancılık yapmaya başlayan 24 yaşındaki Hülya Dizlek’in hedefi büyük.
Hayvancılığın yanında meyve ve sebze üretimi de yapmak istediğini belirten Dizlek yaşadığı köye faydalı olmanın memnuniyetini yaşıyor.
Emine Arslan, Batman’da yetişen endemik bir üzüm çeşidini yine sadece Batman’ın Sason ilçesinde yetişen bir ceviz türüyle birleştirerek yeni bir ürün ortaya çıkardı. Bu proje ile ödül alan Arslan geliştirdiği lezzetli ürünü dünyaya pazarlamayı hedefliyor.
Batman’a ödül kazandıran bir diğer proje de “Çıtır Çileğim” projesi. 26 yaşındaki Lale Basut Sason ilçesinin meşhur çileğini kurutup farklı bir şekilde piyasaya sürerek değerlendiren Basut projesiyle ikincilik ödülü aldı.
Renkli kıyafetleriyle ilgi odağı olan Muğla Kadın Çiftçiler Tiyatro Grubu ise programda sergilediği oyunla izleyicilere kadın girişimciliği adına anlamlı bir mesaj verdi.
 
GTHB girişimci kadın çiftçiler ödül töreni emine Erdoğan Ahmet eşref fakıbaba