Üzümün pekmeze tatlı yolculuğu

27 September Monday, 2021
Kayseri’de üzüm hasadı tamamlandı, üreticilerin zahmetli pekmez mesaisi başladı. Coğrafi işaretli kara evrek üzümünün de üretildiği İncesu İlçesinde; 30 çeşit üzümden pekmez, pestil, cevizli sucuk yapılıyor. Geleneksel yöntemlerle pekmez yapan üreticiler, hiçbir katkı maddesi kullanmadan yaptıkları pekmezin şifa deposu olduğunu söylüyor.
Üzümün pekmeze tatlı yolculuğu Haber: Kayseri İl Enformasyon
 
Kazanlar kaynıyor, doğal pekmezler hazırlanıyor.

Kayseri’de yetiştirilen 30 çeşit üzümün pekmez, pestil, cevizli sucuk olma yolculuğu başladı.

Başta coğrafi işaretli “kara evrek” üzümü olmak üzere; parmak, gül üzümü, buludu, şireder, çavuş, karaser karası, ildeş gibi çeşitler hiçbir katkı maddesi kullanılmadan pekmeze dönüştürülüyor.

İncesu İlçesindeki bağ evinde ailesiyle birlikte pekmez yapan üretici Ahmet Ayaz pekmez yapımının inceliklerini anlattı. Pekmezin adeta bir şifa deposu olduğunu belirten Ayaz, “Pekmezi birçok aşamadan geçiriyoruz. İlk önce üzümlerimizi toplayıp evlerimizin önüne getirip suyunu sıkıyoruz sonra da büyük kazanlara bırakıyoruz. Saatlerce ateşin üzerinde bırakıyoruz. Zahmetli bir çalışmanın ardından pekmez kıvamına geliyor. Pekmezimiz tamamen organiktir, hiçbir katkı maddesi yoktur bütün hastalıklara devadır" dedi.

İlçede 42 bin 500 dekar alanda bağcılık yapılıyor ve elde edilen yaklaşık 20 bin ton üzüm sofralık ve şıralık olarak değerlendiriliyor.
kayseri İncesu üzüm bağcılık pekmez coğrafi işaret tarım ve orman