Yem bitkileri ve tütün bu çalıştayda konuşuldu

21 November Wednesday, 2018
Muş’ta düzenlenen “Türkiye'de Tarım Ürünleri ve Yem Bitkileri Üretiminin Durumu, Sorunları ve Çözüm Yolları" çalıştayı sektör paydaşlarını bir araya getirdi. Türkiye’nin farklı üniversitelerinden akademisyenlerin sunum yaptığı çalıştaya Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mustafa Aksu ve Tütün ve Alkol Dairesi Başkanı Ahmet Kavak da katıldı.
Yem bitkileri ve tütün bu çalıştayda konuşuldu Haber: Neslihan AKTAŞ
Kamera: Ümit YILDIRIM
Fotoğraf: Mehmet OĞUZ

Muş Alparslan Üniversitesi’nin ev sahipliği yaptığı “Türkiye'de Tarım Ürünleri ve Yem Bitkileri Üretiminin Durumu, Sorunları ve Çözüm Yolları" çalıştayında sektörün sorunları ve yapılması gereken çalışmalar tartışıldı.

Programda bir konuşma yapan Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mustafa Aksu, havza sisteminin gelişmesiyle illerdeki tarımı geliştirmeyi hedeflediklerini söyledi.

 Zengin ovaların yeni havza sistemiyle daha verimli hale geleceğini belirten Aksu, toplulaştırmada elde edilen başarı ile şehirdeki yaşamın köylere kaydırılmasının hız kazanacağını da sözlerine ekledi.

Bakan Yardımcısı Aksu, “Muş’ta çok ciddi imkânlar ve fırsatlar var. Gerek hayvancılık, gerek tarım… Bir milyon civarında küçükbaş hayvanımız var. Eksiye düşmeden tarımsal üretime devam eden illerden bir tanesi. Muş’ta stratejik değeri olan ürünleri havza başına destekleyeceğiz.” dedi.

Muş’ta önemli bir tütün üretimi olduğuna değinen Tütün ve Alkol Dairesi Başkanı Ahmet Kavak, “tütün üretiminde daha çok ihraç etme anlayışıyla çalışıyoruz” ifadesini kullandı.

Konuşmasında yem bitkilerinin önemine değinen Muş İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aydın, özellikle yonca üretiminin ilde yapılan hayvancılığa önemli katkısı olduğuna dikkat çekti.

Muş’un Türkiye’nin vizyon sahibi marka şehirlerinden biri olduğunu vurgulayan Aydın, “Verilen desteklemelerle ilimizdeki yem bitkileri üretim alanı artmıştır.” şeklinde konuştu.

Tütün Üretim ve Pazarlama Kooperatifler Birliği Genel Başkanı Şeyhmus Solgun, tütütnün önemli bir tarım ürünü olduğunu, bölgede yapılacak yatırımlar ile daha kaliteli tütünler üretileceğine inandığını belirtti.

Solgun, “Türkiye’nin tütünde ciddi özellikleri var. Tek başına içilir özellikte tütünde dünya lideriyiz. Türkiye’de 60 çeşit tütün üretilir. Türkiye’nin toprak özellikleri bambaşkadır. Her bölgenin ayrı bir özelliği var. Türkiye’de yetişmeyecek tütün çeşidi yok.” dedi.

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı Muş Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Fuat Özkan ise, Muş’un 15-20 yıl içerisinde Doğu Anadolu Bölgesinin tarım kuruluşu haline geleceğini ifade ederek, Muş’ta bu yıl yaklaşık 95 köyü gezip sosyoekonomik inceleme yaptıklarını, eğitim faaliyetleri yürüttüklerini ifade etti. 

Çalıştaya katılan yatırımcılar da akademisyenlerle ve sektör temsilcileriyle bir araya gelmekten memnun olduklarını dile getirdiler.

Muş’ta yapmayı planladıkları tütün kurutma tesisi hakkında bilgi veren firma sahibi Abdurrahman Akıncı, “Çiftçi bu tesis ile tütünü daha kısa sürede daha kaliteli bir şekilde kurutabilecek. Muş’un her türlü tütünü kaliteli bir şekilde yetiştirme kapasitesi var.” dedi.

Tütün Üretim ve Pazarlama Kooperatifler Birliği Genel Başkanı Şeyhmus Solgun Web Tarım TV’ye verdiği röportajda “Muş Ovası Türkiye’nin üçüncü büyük ovası. Tarım ve hayvancılık şehri. Yonca, yem bitkileri ve tütün üretiminde önemli bir paya sahip ilimiz. İlimizdeki çiftçilerin daha bilinçli daha verimli üretim yapması açısından çalıştayları önemsiyoruz.” dedi.

Uzun yıllardır tütün sektörünün içinde olduğunu ifade eden firma yöneticisi Hayri Cafer Varlı da Muş’ta üretilen ihraç değeri olmayan tütünlerin kurulacak kurutma tesisi ile ihraç değeri kazanacağını belirtti.

Çalıştay Muş’a yapılacak yeni yatırımların da kapısını açtı. Türkiye’nin büyük bir gıda firması Muş’ta mısır fabrikası kurmak için çalışma başlattı.

Tüm bölgeye hizmet verecek bir süt ve yem bitkileri tesisi kurmayı amaçladıklarını anlatan firma yöneticisi Enver Kartal, çalıştayların devam etmesini de istediklerini dile getirdi.

Çok büyük tarım arazilerine sahip olan Muş’ta tütün üreten çiftçileri ziyaret ettik. Tütünün kurutma aşamasının oldukça zahmetli olduğunu anlatan üretici Ayhan Kaçmaz kurulacak kurutma tesisinin üretime büyük katkı sağlayacağına inandığını belirtti.
 
muş yem bitkileri tütün çalıştay tarım ve orman bakanlığı tütün üreticileri birliği muş alparslan üniversitesi