“Kirletme İsraf etme”

24 January Tuesday, 2023
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nün düzenlediği "İçme suyu ve Atık su Yönetimi Çalıştayı" yoğun katılımla Ankara’da yapıldı. DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta ve çalıştaya katılan akademisyenler Web Tarım TV’ye özel açıklamalar yaptı. Çalıştayda suyun tasarruflu kullanımı kadar geri dönüştürülmesinin önemi de vurgulandı.
“Kirletme İsraf etme”
Haber: Neslihan AKTAŞ
Kamera: Tolga URUN – Mustafa COŞKUN
Fotoğraf: İbrahim BAĞCI


“İçmesuyu ve Atıksu Yönetimi Çalıştayı” Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nün ev sahipliğinde yapıldı.

Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci’nin de katıldığı açılış töreniyle başlayan çalıştay; panel ve grup çalışmalarıyla devam etti.

Devlet Su İşleri Genel Müdürü Mehmet Akif Balta panel sonrası Web Tarım TV’ye özel açıklamalar yaptı. Genel Müdürlüğün çalışmaları hakkında bilgi veren Balta: “Son birkaç aydır beklediğimiz yağışlar ülkemize düşmüyor. Ülkemizin içme suyunu garanti altına almamız gerekiyor. Şu an itibariyle bir sorun görünmese de bu çalıştaylarla su kullanıcılarının suyu tasarruflu kullanması adına bir sloganımız var: “Kirletme İsraf etme” Şu an devam eden yatırımlarımızı da dikkate aldığımızda 53 adet içme suyu yatırımımız şu an programımızda devam ediyor. Bunları da tamamladığımız takdirde 2 milyar 6 metreküp daha içme suyunu ülkemize, vatandaşımızın hizmetine sunmuş olacağız. Atık suları 2007 yılından beri arıtarak alıcı ortamlara veriyoruz. 2011 yılından sonra da atık suları tekrar arıtarak özellikle sulama projelerimizde bu suları kullanıyoruz. Bu aynı zamanda su verimliliği açısından da çok önemli bir parametre.” dedi.

Uzun yıllardır su yönetimi alanında çalışmalar yapan Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikaları Kurulu Üyesi Prof. Dr. Lütfi Akça da su tasarrufunun yanında atık suyun geri kazanılmasının önemine dikkat çekti. Su kaynaklarının azaldığını dile getiren Akça önümüzdeki süreçte yapılması gerekenleri şöyle açıkladı: “Küresel iklim değişikliğinin ortaya çıkardığı şiddetli ve uzun süren kuraklıklar bütün su ihtiyaç noktalarımızda bizi ciddi sıkıntılara sokacaktır. Su verimliliğini toplam olarak ele almak durumundayız. Sulama verimliliğimiz istenilen oranda değil. Sulama verimliliğini yükseltmek de son derece zor. Biz Yerel Yönetim Politikaları Kurulu olarak suda sıfır israfı sulama yönetimiyle başlattık.”

İki gün süren çalıştaya katılan kurum temsilcileri, belediyeler ve akademisyenler projeleriyle su yönetimi alanındaki çalışmalara katkı sağladı.

İçme suyu ve atık su yönetimi konusunda görüş alışverişinde bulunan akademisyenler çalışmalarını mikrofonlarımıza şu sözlerle aktardı:  

Yıldız Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Çakmakçı: “Su kaynaklarımızı korumalıyız. Bu su kaynaklarını gelecek nesillere de aktarmalıyız. Atık suların yeniden kullanımı önemli bir konu. Bugün İsrail’de yüzde 75’in, İspanya’da yüzde 15’in üzerinde geri kazanım söz konusu. Biz de bu yıl yüzde 5 hedefindeyiz ülke olarak. Temennimiz odur ki çok kısa süre içerisinde atık sularımızı bir atlı su kaynağı olarak geri kazanacak hamleleri hızla yapabilmemizdir.”

Pamukkale Üniversitesi Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmud Güngör: “Suyu verimli kullanmayı anaokulundan başlayan biçimde vurgulayarak çocuklarımızı o minvalde yetiştirmemiz lazım. Topyekûn bir seferberlik halinde olmamız lazım ve asla kirletmememiz lazım. Geri dönüşümü sağlayabilmemiz lazım.”
 
Marmara Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Elif Soyer: “Barajlarımızda su kalitesinin izlenmesi bunun çok düzenli bir şekilde değişimlerinin ortaya konulması, doğrudan içme suyu arıtma tesislerinin çalıştırılmasına tesir edeceğinden büyük önem taşıyor.”

Kırıkkale Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Uzun: “Enerjinin elde edilmesi yanında verimli kullanılması çok önemli. Biz enerjide dışa bağımlı bir ülke olduğumuz için bunların tasarruflu kullanılması ülkemiz için çok önemli.”

Teknolojinin verimli kullanımıyla su kayıplarının önüne geçileceğini vurgulayan akademisyenler üretimden tüketime her konuda tasarruf yapılması gereken bir döneme girildiğini belirtti.

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nün su yönetimi konusunda çalıştaylar düzenlemeye devam edeceği açıklandı.
dsi çalıştay akademisyen arıtma sulama su tasarrufu arıtma sıfır atık