1 milyon canlı türü tehlikede

08 May Wednesday, 2019
1 milyon hayvan ve bitki türü insan kaynaklı nedenlerden ötürü yok olma tehlikesi altında. Bu rakam Birleşmiş Milletler raporundan. Raporda yok olmanın en büyük nedeni ise küresel ısınmaya bağlı iklim değişikliği ve değişen gıda sistemi olduğu belirtildi.
1 milyon canlı türü tehlikede Birleşmiş Milletler (BM), 1 milyona yakın hayvan ve bitki türünün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu açıkladı.

"Nature" dergisinin haberine göre, BM Biyolojik Çeşitlilik ve Ekosistem Hizmetleri Konulu Hükümetlerarası Bilim-Politika Platformu'nun tarafından hazırlanan rapora göre yok oluşun nedeni ise insan faaliyetleri.

Raporda “gezegenin topraklarının yaklaşık yüzde 75'i ve okyanus alanlarının yüzde 66'sı, büyük oranda gıda üretimi tarafından yönlendirilen insanlar tarafından önemli ölçüde değiştirildi” ifadesi kullanıldı.

Doğaya yönelik diğer en büyük tehditlerin, hasat, ormanların yok edilmesi, avlanma ve balıkçılık yoluyla bitki ve hayvanların sömürülmesi, iklim değişikliği, kirlilik ve istilacı türlerin yayılması olduğunun vurgulandığı raporda, yerli bitkilerin, hayvanların ve böceklerin ortalama miktarının, istilacı türler nedeniyle 1900'den bu yana en az yüzde 20 oranında düştüğünü ortaya koydu.

Raporda son olarak sıcaklık değişimlerine değinildi. Sıcaklıkların, sanayi öncesi seviyelere göre 2 santigrat derece artması halinde dünyadaki türlerin yaklaşık yüzde 5'i, 4,3 santigrat derece artması halinde ise gezegendeki türlerin yüzde 16'sının kaybedilebileceği bildirildi.
 
birleşmiş milletler doğa canlı tehlike