Muş merkez ve ilçelere bağlı köylerdeki hayvancılıkla uğraşanlar, sürülerine çoban bulmakta zorluk yaşıyor.
Hayvanlarının bakımını üstlenecek çoban bulamadıkları için gündüz kadınların, gece de erkeklerin çobanlık yaptığı köylerde, sürü sahipleri 4 bin lira maaş ödemeye razı olmalarına rağmen çalıştıracak çoban bulamıyor.
Geçen yıl çobanlara 2 bin lira maaş ödediklerini ancak bu yıl çalıştıracak kimseyi bulamadıkları için ücreti 4 bin liraya kadar yükselttiklerini belirten sürü sahiplerinden Ercüment Yıldız, çobanların, sosyal güvenceleri olmadığı için çalışmak istemediklerini söyledi.
Çobanlara 4 bin lira maaşın yanı sıra 50 kilogram peynir, 60 kilogram yün, bir kuzu, telefon giderleri, giyecek ve ayakkabı verdiklerini dile getiren Yıldız, 5 ay çalışan çobanların tüm ihtiyaçlarının hayvan sahipleri tarafından karşılandığını ifade etti.
Yıldız, şu an, birçok sürü sahibinin çoban bulamadığı için hayvanlarına kendilerinin baktığını anlattı.
Ramize Yüksel ise 4 bin lira ücret vermeyi kabul etmelerine rağmen çoban bulamadıklarını belirterek hayvanları kendilerinin otlatmak zorunda kaldığını söyledi.
Çoban Erhan Erboğa da kendisinin çalışıp ailesinin geçimini sağladığını ancak diğer çobanların hem işin geçici olması hem de sosyal güvenceleri olmadığı için bu işi yapmak istemediğini ifade etti.
Samsun'un Bafra ilçesinde, 2025 yılında ekimi yapılan tütünün...
Devamını Oku ->
Bahar mevsiminin gelmesiyle birlikte meyveciliğin merkezi...
Devamını Oku ->
Ankara'da sürdürdüğü şehir hayatını bırakan Nurcan Göçmen,...
Devamını Oku ->
Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma Timi, flamingolar için 24 saat...
Devamını Oku ->
Doğa Koruma ve Milli Parklar ekipleri Kahramanmaraş’ta yaralı...
Devamını Oku ->
Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Bayram Ay bayram tatilinde...
Devamını Oku ->
Bursa'nın Karacabey ilçesinde Yağışların ve Uludağ'daki karların...
Devamını Oku ->
Kışı karlar altında geçiren Van’da yağışlar barajlardaki su...
Devamını Oku ->