Adıyaman\'da son yıllarda tütüne alternatif ürün olarak yetiştirilen nar üretimindeki artış, çiftçinin yüzünü güldürüyor.
Adıyaman'da son yıllarda tütüne alternatif ürün olarak yetiştirilen nar üretimindeki artış, çiftçinin yüzünü güldürüyor.
Adıyaman Organik Nar Üreticileri Bölge Koordinatörü Osman Çetinkaya, bölgede 2006'dan itibaren tütüne alternatif olarak nar üretimi yapılmaya başladığını söyledi.
Nar yetiştiriciliğinin bölgede yaygınlaşmaya başladığını ancak geçmişinin çok eskiye dayandığını ifade eden Çetinkaya, "Nemrut heykellerindeki kabartmalarda nar figürlerinin bulunması buranın nar bölgesi olduğunu kanıtlıyor. İlk etapta 11 çiftçiyle başlanan yetiştiricilik, şu anda 67 üreticiyle devam ediyor" dedi.
İl genelinde yaklaşık 12 bin, Kahta ilçesinde ise 5 bin dönüm alanda nar yetiştiriciliği yapıldığını belirten Çetinkaya, bunun da il ekonomisine katkı sağladığını, hasat döneminde de 500 kişinin çalıştığını kaydetti.
Üretim aşamasında gübre ve ilaç kullanılmadığını vurgulayan Çetinkaya, "Yılda yaklaşık 10 bin ton ürün hasat ediliyor. Üretimde yaşanan artış çiftçinin yüzünü güldürüyor. Ürünlerimiz en çok İzmir, Adana, Mersin ve Erzurum'a gönderiliyor. Yaklaşık 2 bin ton nar ekşisi de Amerika, Hollanda ve Almanya'ya ihraç ediliyor" diye konuştu.
Kahta Ziraat Odası Başkanı Rüştü Turanlı da tütün üretimine kota konulmasının ardından sıkıntıya düşen çiftçinin, nar yetiştiriciliği sayesinde rahatlamaya başladığını söyledi.
Narın artık bahçe kenarlarına dikilen ürün olmaktan çıkarak, çiftçilerin önemli geçim kaynağı arasında yer aldığını belirten Turanlı, özellikle bölgede yetiştirilen organik narın ilgi gördüğünü ifade etti.
Üreticilerden Abidin Ağaoğlu ise, organik nar yetiştirdiğini söyleyerek, bölgede büyük bir soğuk hava deposuna ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekti.
Samsun'un Bafra ilçesinde, 2025 yılında ekimi yapılan tütünün...
Devamını Oku ->
Bahar mevsiminin gelmesiyle birlikte meyveciliğin merkezi...
Devamını Oku ->
Ankara'da sürdürdüğü şehir hayatını bırakan Nurcan Göçmen,...
Devamını Oku ->
Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma Timi, flamingolar için 24 saat...
Devamını Oku ->
Doğa Koruma ve Milli Parklar ekipleri Kahramanmaraş’ta yaralı...
Devamını Oku ->
Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Bayram Ay bayram tatilinde...
Devamını Oku ->
Bursa'nın Karacabey ilçesinde Yağışların ve Uludağ'daki karların...
Devamını Oku ->
Kışı karlar altında geçiren Van’da yağışlar barajlardaki su...
Devamını Oku ->