Kayseri'de geleneksel yöntemlerle imece usulü işlenen domatesler, meşakkatli uğraşlar sonucu salçaya dönüştürülüyor.
Yemeklerine fabrika üretimi salçalar yerine geleneksel yöntemlerle yaptıkları domates salçalarıyla lezzet katmak isteyen kadınlar, çürüklerinden ayrılmış ve parçalara bölünmüş domatesleri bidonlara doldurarak sulanması için birkaç gün bekletiyorlar.
Daha sonra makineden geçirilen domates, kabuklarından ve çekirdeklerinden kurtulmuş bir vaziyette büyük ocaklar üzerine kurulmuş dev kazanlarda pişiriliyor.
En az 4-5 saat boyunca yüksek ateşte pişirilen domatese kazandaki son dakikalarını geçirirken, bol miktarda tuz atılıyor.
İstenilen kıvama gelmesi için uzun uzun karıştırılan domates, salça kıvamına geldikten sonra soğumaya bırakılıyor. Daha sonra kavanozlara doldurulan salça, tüketime hazır hale geliyor.
Çekirdek bir aile, yıllık 25-30 kilo salça ihtiyacı için yaklaşık 100 kilo domatesi bu işlemlerden geçiriyor.
Domatesin salça olma yolundaki zahmetli yolculuğunu anlatan 50 yaşındaki Gülay Yüzer, ev yapımı salçanın yemeğe verdiği lezzeti hiçbir hazır salçanın veremeyeceğini söyledi.
Ankara'da sürdürdüğü şehir hayatını bırakan Nurcan Göçmen,...
Devamını Oku ->
Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma Timi, flamingolar için 24 saat...
Devamını Oku ->
Doğa Koruma ve Milli Parklar ekipleri Kahramanmaraş’ta yaralı...
Devamını Oku ->
Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Bayram Ay bayram tatilinde...
Devamını Oku ->
Bursa'nın Karacabey ilçesinde Yağışların ve Uludağ'daki karların...
Devamını Oku ->
Kışı karlar altında geçiren Van’da yağışlar barajlardaki su...
Devamını Oku ->
İzmir'in Ödemiş ilçesinde patateste hem hasat hem de ekim mesaisi...
Devamını Oku ->
Van'ın Tuşba ilçesinde devlet desteğiyle besiciliğe başlayan...
Devamını Oku ->