Arıcılık sektörü Arıcılık Fuarı’nda buluştu

20 November Tuesday, 2018
ARMASAD tarafından organize edilen ve bu sene 4.’sü düzenlenen arıcılık fuarı Ankara Altınpark Fuar Merkezi’nde yapıldı.
Arıcılık sektörü Arıcılık Fuarı’nda buluştu Muhabir: Volkan AKSAN
Kameraman: Altay TÜRÜNG
Fotoğrafçı: İbrahim BAĞCI

Arıcılık sektörüne katkı sağlamak, arıcılık ile uğraşan üreticilerin ekipman teminleri sağlamak ve arıcılığı Türkiye’de sevdirmek hedefi ile gerçekleştirilen “4. Armasad Arıcılık Fuarı” yapıldı.

Bal, Bal mumu, propolis, polen, arı sütü, arı zehri, ana arı, arıcılık malzemeleri, arı ilaçları ve baldan üretilen ürünlerin sergilendiği fuarı Arıcılık Malzemeleri ve Arı Ürünleri Sanayicileri Derneği (Armasad) ev sahipliğinde yapıldı.

Fuara Ak Parti Ankara Millet Vekili ve T.B.M.M İdare Amiri Mehmet Yeğin, Eski Tarım Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp, Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı ve Ankara Millet Vekili Mustafa Destici, Armasad Yönetim Kurulu Başkanı Kürşat Zeynel Utlu ve çok sayıda arı üreticisi katıldı.

“Üreterek daha müreffeh bir yaşam sağlamış olacağız”

Fuar açılışı öncesi bir konuşma yapan Ankara Millet Vekili ve T.B.M.M İdare Amiri Mehmet Yeğin üretimin önemine değinerek, “Hep beraber üreterek ülkemizi büyüteceğiz. Ülkemiz büyüterek, ülkemizdeki üretim teknolojilerini, üretim kalitesini arttırmayı başararak, her alanda kendi kendimize yeter hale gelmeliyiz. Dışarıya ürün ihraç etmeye, kalite ihraç etmeye başladığımızda ve bu ihracatı topyekun bütün alanlara yaydığımızda daha müreffeh bir yaşam sağlamış olacağız. Beklentim fuara katılan tüm arı üreticilerinin aradıklarını bulmasıdır.” diye konuştu.

Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı ve Ankara Millet Vekili Mustafa Destici, Arı üreticilerine gerçek balı ortaya çıkarmaları açısından önemli görevler düştüğünü ifade ederek, ”Bugün bu fuara gelen, arıcılık sektöründe faaliyet gösteren tüm firmaların desteklenerek bal üretimi daha da arttırılmalı” dedi.

“Arı hastalıkları ile ilgili önemli bilgiler alıyorum”

Fuar için Sakarya’dan gelen arı üreticisi ve Ziraat Mühendisi Nail Bayrakal arı hastalıkları üzerine araştırmalar yaptığını ifade ederek” Arı hastalıkları üzerine araştırmalar yapıyorum. Bu konu üzerine araştırmalar yapıyorum. Bu fuarda da arıcılık hatalıkları için yeni geliştirilen teknolojileri takip etmeye geldim. Bilgi paylaşımında bulunuyoruz. Fuarda arı hastalıkları ile ilgili önemli bilgiler alıyorum” şeklinde konuştu.

“Ne kadar ekipman o kadar üretim”

Fuara Bursa’dan katılan firma yöneticisi Mustafa Civan 3. Kuşak olarak arıcılık işi yaptıklarını ve arı malzemeleri ürettiklerini söyleyerek “Ağırlıklı olarak makineler, bal kazanları, bal dolum hatları üretiyoruz. Bunun dışında arıcıların kullandığı el aletleri, körükler, koruyucu giysilerin imalatını yapıyoruz. Arıcıların ne kadar ilave ekipmanları olursa o kadar fazla üretim yapma imkanları olacaktır. Armasad bu yıl ilk defa arıcılık alanında bir fuar düzenliyor. Konuya özel olarak yapılan bir fuar. Arıcılıkla ilgili her alanda üretim yapan firmalar bu fuarda buluşmuş oldu.” dedi.

Arıcılık Malzemeleri ve Arı Ürünleri Sanayicileri Derneği (Armasad) Yönetim Kurulu Başkanı Kürşat Zeynel Utlu ise, 4.’sü düzenlenen arıcılık fuarını web-tarım tv izleyenleri için değerlendirerek şöyle konuştu: "Armasad’ın düzenlemiş olduğu arıcılık fuarı çok önemli bir organizasyon. Arıcılık fuarının Ankara ayağı. Bu fuarın İstanbul ayağı da var. Dolayısıyla İç Anadolu Bölgesi’ne böyle bir organizasyon kazandırmaktan ben ve yönetim kurulum adına gururluyuz. Burada biz arıcılarımızın da eğitim ihtiyacını gidermiş oluyoruz. Bizim için arıcıların eğitimi çok önemli. Çeşitli üniversitelerden ve sahada yetişmiş tecrübeli arkadaşlarımız burada bilgiyi paylaşmalarını da sağlıyoruz. "

Arı üreticilerine yeni arıcılık ekipmanları

Türkiye’de üretilen yeni arıcılık ekipmanları ile ilgili gerekli çalışmaların da fuar alanın yürütüldüğünü ve arı üreticilerine sunulduğunu belirten Kürşat Zeynel Utlu, “Arı üreticilerine yeni teknolojik ekipmanları tanıtıyoruz. Türkiye’nin dünyada ikinci büyük arı ülkesi olmamız hasebiyle gerek TKDK’nın, gerekse Avrupa Birliği Fonları’nın verdiği yatırım kredileri ile firmalarımız kendilerini modernize ederek, Avrupa’nın bir çok ülkesine ihracat yapar pozisyona geldiler. Üretmek bizim için çok önemli, üretim yaptıkça dünya çapında tarım sektöründe söz sahibi hale geleceğimizi düşünüyorum.” diye konuştu.
 
arıcılık fuar bal üretim