Uzmanlar, yağış ve güneş ikileminde kalan ayçiçeğinin bu yıl strese girdiğini belirterek, bu nedenle bitki gelişiminin olumsuz etkinliğini kaydettiler.
Kışın ılıman geçmesi ve iklimsel koşullar, ayçiçeğinin gelişimini olumsuz etkiledi.
Dünya Ayçiçeği Derneği Başkanı ve Trakya Üniversitesi Bitki Islahı Uygulama Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Yalçın Kaya, ayçiçeği ekimi sonrasındaki sağanaklar nedeniyle toprağın kabuklanma yaptığını ve ayçiçeği tohumunun topraktan çıkmasını zorlaştırdığını söyledi.
Geç ekim ayçiçeklerinin gelişmesindeki olumsuzluğun verime de yansıyacağını belirten Kaya, şöyle konuştu:
"Elbetteki bundan sonraki hava durumu da önemli ancak birinci hedef ayçiçeğini topraktan çıkarmak. Geç ekilen ve henüz toprağın üzerine çıkmayan ayçiçeği tarlalarında mümkünse çiftçimiz tel tırmıkla, kabuk bağlayan toprağı kırsınlar. Kabuğun kırılmasında yağmur da etkili olacak. Son günlerdeki etkili yağmur bu olumsuzluğu giderecektir."
Kaya, toprağın aşırı kabuk bağlanması durumunun her yıl karşılaşılan bir durum olmadığını vurguladı.
"Kışın çok kurak geçmesi, yağışların nisan ve mayıs aylarına tam ekim zamanına denk gelmesi, ekimlerin zamanında yapılmasına engel oldu" diyen Kaya, bu durumun ayçiçeğinin kaç tane dane yapacağına karar vereceği dönemde stres faktörlerini arttırdığını dile getirdi.
Kaya, zaman geçtikçe hava sıcaklığının arttığını ve yağış olma ihtimalinin azaldığını aktardı.
Yağış faktörünün ayçiçeği ekimine büyük etkisi olduğunu ifade eden Kaya, "Yağış ve güneş ikileminde kalan ayçiçeği bu yıl strese girdi diyebiliriz" ifadelerini kullandı.
Samsun'un Bafra ilçesinde, 2025 yılında ekimi yapılan tütünün...
Devamını Oku ->
Bahar mevsiminin gelmesiyle birlikte meyveciliğin merkezi...
Devamını Oku ->
Ankara'da sürdürdüğü şehir hayatını bırakan Nurcan Göçmen,...
Devamını Oku ->
Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma Timi, flamingolar için 24 saat...
Devamını Oku ->
Doğa Koruma ve Milli Parklar ekipleri Kahramanmaraş’ta yaralı...
Devamını Oku ->
Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Bayram Ay bayram tatilinde...
Devamını Oku ->
Bursa'nın Karacabey ilçesinde Yağışların ve Uludağ'daki karların...
Devamını Oku ->
Kışı karlar altında geçiren Van’da yağışlar barajlardaki su...
Devamını Oku ->