Gaziantep\'te, meyve ve sebzelerden hazırlanan menüler damakları tatlandırmaya başladı.
Zengin mutfak kültürüyle bilinen Gaziantep'te, tadılan lezzetlerin dışında bir çeşit mantar olan keme, badem çağlası, yenidünya, sarımsak, ayva, elma, kabak ve mantarla yaklaşık 32 türde kebap hazırlanıyor. Birbirinden lezzetli yemek ve kebap servisinin başladığı şehirde, bademden yapılan çağla aşı ve yenidünya kebabının ömrü 1,5 ay sürüyor. Kısa süreli menüye giren kebaptan tadamayanlar gelecek yılı beklemek zorunda kalıyor.
Anadolu Mutfağını Koruma, Araştırma ve Geliştirme Derneği Başkanı Tahir Tekin Öztan, sağlıklı beslenme için kebabın da yemeğin de mevsimlik sebze ve meyvelerle tüketilmesi gerektiğini söyledi.
Gaziantep'te hazırlanan yemek ve kebapların mevsimlik sebze ve meyveleriyle pişirildiğini belirten Öztan, şehir dışından gelenlerin ilk gördüklerinde garip karşıladığı bazı kebap ve yemeklerin mutlaka tadılmasını gerektiğini vurguladı.
Yenidünya, keme ve sarımsak kebaplarıyla çağla aşının ilkbahar tatları olduğunu ifade eden Öztan, şöyle devam etti:
"İlkbaharda hazırlanan kebap ve yemeklerin ömrü çok kısadır. Onun için bu lezzetlerin zamanında tadılması gerekir. Bunlar, keme, yenidünya ve sarımsak kebaplarıdır. Çağla aşı da bu lezzetlerin içindedir. Yenidünya ekşi iken yenir. Meyve olduğu zaman aynı lezzeti vermez. Tatlıyla etin uyumu da güzel olmaz. Bundan dolayı yenidünya kebabı 1,5 ay içinde tüketilmelidir. Yolunuz Gaziantep'e düşerse veya Gaziantepli bir lokantaya giderseniz mutlaka bu lezzetleri tatmanızı tavsiye ederim."
Sarımsak kebabı ve yenidünya kebabının hazırlanışının aynı olduğunu dile getiren Öztan, ekşi yenidünyanın ortadan ikiye kesilip, içindeki çekirdeğinin çıkarıldığını, daha sonra bir kıyma, bir yenidünya şeklinde şişe dizildiğini anlattı. Hazırlanan kebabın kömür ateşinde pişirildikten sonra lavaş pide ya da normal ekmekle tüketilmesini öneren Öztan, "Kebabın tadını alabilmeniz için içerisine başka bir şey katmanızı önermiyorum" dedi.
"Meyve ile kebabı kimse bağdaştıramıyor"
Öztan, Gaziantep yemek ve kebaplarında sebze ve meyvenin ağırlıklı olduğunu ifade etti.
Meyve ile kebabı kimsenin bağdaştıramadığını vurgulayan Öztan, "Gaziantep'te yapılan kebap ve yemeklerde sebze ve meyve bir arada tüketilir. Çoğu insan, kebabın sağlıksız olduğunu söyler. Tam aksine Gaziantep kebaplarının hepsi çok sağlıklıdır. Nedeniyse meyve ve sebzeyle tüketilmesidir" diye konuştu.
Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Programı ile kurulan...
Devamını Oku ->
Edirne'de çiftçilik yapan İlter ailesi, yılın dört mevsimi...
Devamını Oku ->
Ağrı’da, Jeotermal Isıtmalı Sera Tarıma Dayalı İhtisas Organize...
Devamını Oku ->
Meyve sebze tedarikçisi Ahmet Demir, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı...
Devamını Oku ->
Ramazan ayı yaklaşırken Niğde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü...
Devamını Oku ->
Şırnak'ta bal üreten Yusuf Göktepe, geçen yıl Paris'te "Altın...
Devamını Oku ->
Kışın çetin geçtiği Doğu Anadolu’da besiciler, dondurucu...
Devamını Oku ->
Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın dairesi Başkanlığının...
Devamını Oku ->