İncir, pamuk, zeytin ve kestanesiyle adını duyuran Aydın\'ın, lezzetiyle ünlü bir diğer tarım ürünü olan bamyanın tarlada 3, pazarda ise 5 liradan alıcı bulması, üreticinin yüzünü güldürdü.
Aydın'da Kardeşköy mahallesinde yıllarca küçük bir alanda ekimi yapılan bamya, lezzeti nedeniyle özellikle konserve fabrikalarından artan talep üzerine daha geniş bir alanda üretilmeye başlandı. Yılda 3 bin ton üretimiyle 150'ye yakın ailenin geçim kaynağı olan bamyada, özellikle bu yıl fiyatlarda yaşanan artış üreticinin deyimiyle ürüne "altın yılı"nı yaşatıyor.
Tarlada 3 lira, pazarda ise 5 liranın üzerinde alıcı bulan bamya, üreticinin yüzünü güldürüyor.
Talep Çok Olunca Fiyat Arttı
Bamya komisyonculuğu yapan Muharrem Er, Kardeşköy'de bamyanın üretiminin yanında toplanması, temizlenmesi ve pazara ulaştırılmasında çok sayıda kişinin rol aldığını ve bunun da önemli bir ekonomik hareketlilik sağladığını bildirdi. Haziran ayında başlayan ürünün piyasaya sunulması işinin eylüle kadar devam ettiğini bildiren Er, fiyatların iyi seyretmesinin olmasının bu ürünün piyasaya sürülmesinde emeği geçenleri memnun ettiğini kaydetti.
Muharrem Er, bamyada bu yıl fiyatların artmasındaki en büyük etkinin, ekimin geçen yıla göre azalmasından kaynaklandığını ifade ederek, "Bunun yanında fabrikalardan çok büyük rağbet görmesi bamya fiyatlarını arttırdı. Bu dönem iç piyasada bamya en çok aranan ürün durumunda." diye konuştu.
Aydın Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı da, bamya üretimin zahmetli olmasına rağmen her zaman kazanç getirdiğini ve yılın 12 ayında sofralarda tüketilebildiğini belirterek, ürün sahasının da her geçen yıl arttığına dikkati çekti.
Posacı Aydın'da yaklaşık 4 bin dönümlük alanda yılda ortalama 3 bin ton bamya üretildiğini kaydederken, Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkilileri ise Türkiye'deki bamya üretiminde Aydın'ın Balıkesir'den sonra 2. sırada geldiğini belirttiler.
Samsun'un Bafra ilçesinde, 2025 yılında ekimi yapılan tütünün...
Devamını Oku ->
Bahar mevsiminin gelmesiyle birlikte meyveciliğin merkezi...
Devamını Oku ->
Ankara'da sürdürdüğü şehir hayatını bırakan Nurcan Göçmen,...
Devamını Oku ->
Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma Timi, flamingolar için 24 saat...
Devamını Oku ->
Doğa Koruma ve Milli Parklar ekipleri Kahramanmaraş’ta yaralı...
Devamını Oku ->
Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Bayram Ay bayram tatilinde...
Devamını Oku ->
Bursa'nın Karacabey ilçesinde Yağışların ve Uludağ'daki karların...
Devamını Oku ->
Kışı karlar altında geçiren Van’da yağışlar barajlardaki su...
Devamını Oku ->