Besiciliğe yeni bir soluk: "elektronik küpe"

10 April Wednesday, 2019
Bir Türk teknoloji şirketi tarafından geliştirilen kendi türü arasında bir ilk olan elektronik küpe ile Türkiye'de bulunan 20 milyona yakın büyükbaş hayvan salgın ve hırsızlıktan korunacak. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın da desteklediği küpe ile hayvanların sağlığını ve verim durumunu besiciler cep telefonlarından kolaylıkla takip edebilecek.
Besiciliğe yeni bir soluk: Türk teknoloji şirketi ORTEM'in "İnternetin İnekleri" projesi kapsamında geliştirdiği ‘elektronik küpe’, Türkiye'de bulunan 20 milyona yakın büyükbaş hayvanı salgın ve hırsızlıktan koruyacak.

ORTEM İş Geliştirme Direktörü Eray Başdüzen “İki yıllık büyük emekler sonucunda dünyada bir ilk olan, bu gramajda, mobil uygulamaları hazırlanmış olarak hizmete sunduğumuz bir ürün ve entegre bir sistem çıktı ortaya. Proje ilerledikten sonra Tarım ve Orman Bakanlığı bize destek oldu. Tarım ve Orman Bakanlığı öncülüğünde çiftliklerde denemeler yapmaya başladık. Şu anda çok başarılı sonuçlar elde ediyoruz. Hayvanların nerede olduğunu, yaşayıp yaşamadıklarını, vücut ısılarını, kızgınlık dönemlerini anlık olarak cep telefonundan takip olanağı sağlıyoruz. Hastalıklarla etkin mücadele, dölleme verimliliği, stres oranlarını düşürebildiğimiz için hayvanların süt verimliliğinde artış sağlayabiliyoruz. Bunların hepsini yaklaşık 50 gram ağırlığındaki elektronik küpemizle halledebiliyoruz. Halihazırda piyasada bulunan plastik küpelerle sadece sayıyı net olarak ölçebiliyoruz. Ancak 'elektronik küpe' ile daha büyük avantajlar sağlayabileceğiz. Verilen teşviklerde verimliliği çok daha fazla artırmayı hedefliyoruz. Hayvanların ne zaman nerede doğduğu gibi, şecereleri, kimlikleri çok daha başarılı bir şekilde tutulabilecek." ifadelerini kullandı.

Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Tevfik Keskin de proje ile kayıt ve işlemlerinin daha sağlıklı olacağını belirtti. “Üreticinin ve tüketicinin bilinçlenmesi bu projeyle sağlanmış olacak. Ayrıca üreticiden tüketiciye kadar geçen süreç anlık olarak takip edilecek." diye konuştu.
 
elekttronik küpe besici hayvan