Kastamonu'da, geçmişinin 10 bin yıl öncesine dayanması dolayısıyla ''bulgurun atası'' olarak adlandırılan siyez bulgurunun, İtalya'ya ihraç edilmesi için çalışma yürütülüyor.
İhsangazi ilçesinde ekilen ve "kabulca", "kaplıca" veya "Hitit bulguru" olarak da bilinen siyez buğdayından elde edilen siyez bulguru, İtalya'ya açılıyor.
İhsangazi Siyez Üreticileri Derneği Başkanı Halit Nadir Alıcıoğlu, uluslararası ve halk destekli bir vakfın daveti üzerine 10 gün önce İtalya'da doğal ürünler fuarına katıldıklarını söyledi.
Torino kentindeki fuarda siyez bulguruna yoğun ilgi gösterildiğini dile getiren Alıcıoğlu, siyez bulgurunu İtalya’ya pazarlamak için anlaşma imzalanacağını ifade etti.
İtalyanların 2 yıl önce de siyez bulguru ile ilgili kendilerinden bilgi aldıklarını belirten Alıcıoğlu, bu ilginin duyulmasının ardından kilogramı 4 liradan satılan bulgurun fiyatının bugün 8 liraya ulaştığına dikkati çekti.
Siyezin 10 bin yıllık bir ürün olduğunu, genetiğinin hiç değişmediğine işaret eden Alıcıoğlu, bu nedenle uzmanların tüketilmesini önerdiğini vurguladı.
Siyez buğdayı, Türkiye'de Kastamonu'nun İhsangazi başta olmak üzere Seydiler ve Devrekani ilçelerinde yetiştiriliyor. İhsangazi'de bu yıl 100 ton civarında siyez bulguru elde edilmesi bekleniyor.
Ankara'da sürdürdüğü şehir hayatını bırakan Nurcan Göçmen,...
Devamını Oku ->
Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma Timi, flamingolar için 24 saat...
Devamını Oku ->
Doğa Koruma ve Milli Parklar ekipleri Kahramanmaraş’ta yaralı...
Devamını Oku ->
Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Bayram Ay bayram tatilinde...
Devamını Oku ->
Bursa'nın Karacabey ilçesinde Yağışların ve Uludağ'daki karların...
Devamını Oku ->
Kışı karlar altında geçiren Van’da yağışlar barajlardaki su...
Devamını Oku ->
İzmir'in Ödemiş ilçesinde patateste hem hasat hem de ekim mesaisi...
Devamını Oku ->
Van'ın Tuşba ilçesinde devlet desteğiyle besiciliğe başlayan...
Devamını Oku ->