Çanakkale ‘de zararlılar ile mücadele konferansı

18 April Thursday, 2019
Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Uludağ ve Ege Yaş Meyve ve Sebze İhracatçılar Birliği ortaklığı ile Akdeniz meyve sineği ve kanadı noktalı sirke sineğini tanıtmak ve mücadelesini öğretmek amacıyla konferans düzenledi. Konferansa yaklaşık 700 üretici katıldı.
Çanakkale ‘de zararlılar ile mücadele konferansı Haber: Çanakkale İl Enformasyon
 
Akdeniz meyve sineği ve kanadı noktalı sirke sineği. Özellikle de meyve üretimini olumsuz etkileyen ve mücadele edilmesi gereken zararlılardan. Çanakkale Tarım ve Orman İl Müdürlüğü bu zararlılarla mücadele etmek ve üreticiye tanıtmak için konferans düzenledi.

Konferansa Çanakkale Vali Yardımcısı Tahir Şahin, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, Uludağ Yaş Meyve ve Sebze İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Senih Yazgan, şube ve ilçe müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, ,teknik personel, üreticiler, sektör temsilcileri ve basın mensupları katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan İl Müdürü Erdem Karadağ, “Çanakkale bitkisel üretim potansiyeli, ürün çeşitliliği ve verimliliği bakımından önde gelen iller arasındadır. İlde toplam 331.633 hektar tarım arazisi mevcuttur ve bunun yaklaşık %6’sı yani 19.246 hektar alan meyve alanıdır. İlimizdeki meyve üretimi son yıllarda giderek artarak ülkemiz meyve üretiminin %3’ünü karşılamaktadır. Meyve üretimde verimin yüksek olması ana hedefimiz olsa da; İl Müdürlüğü olarak gıda güvenliği ve kalite en önemsediğimiz hususlardandır. İlimizdeki meyve üretimini entegre ürün yönetimi ve iyi tarım uygulamaları prensipleri dahilinde yaptırıyoruz. Takibini yaptığımız ve uygulattırdığımız zirai mücadele programı entegre mücadele dahilinde, insan ve çevre sağlığını koruyacak nitelikte olmasına özen gösteriyoruz. Bugün burada konferansımıza konu olan akdeniz meyve sineği ve kanadı noktalı sirke sineği ülkemizde yeni görülmeye başlanmış, üreticilerimiz tarafından pekiyi tanınmayan ve mücadelesinin hassasiyetle yapılması gereken zararlılardandır. İlimizde çok yeni olan bu zararlılar; konukçusu olduğu kiraz, şeftali, nektarin, kayısı, ayva, üzüm, Trabzon hurması, elma, turunçgil gibi birçok meyveye zarar yapabilmekte ekonomik ve ihracat değerini düşürmektedir. Çiftçilerimizin bu zararlılara karşı çok dikkatli olması, iyi tanıması, zamanında ve hep birlikte mücadele uygulaması son derece önemlidir. İl Müdürlüğü olarak 3 yıldır bu iki zararlıyı takip ediyoruz. Birazdan teknik ekip tarafından sizlere tek tek bilgi verilecek. Aynı zamanda İl Özel İdaresi destekli proje kapsamında kritik gördüğümüz alanlarda çiftçilerin tanıması için yaklaşık 9000 adet tuzak dağıtımı gerçekleştirdik. Bu konuda kritik bölgeleri haritalandırdık ve sizlerle bugün paylaşacağız. Üreticilerimizle beraber daha varlığı yeni tespit edilen bu zararlıları ilin tamamına yoğun bir şekilde yayılmadan mücadelesini yaparak baskı altına almamız önümüzdeki yılları güvence altına almamızı sağlayacaktır” dedi.
 
Uludağ İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Senih Yazgan’ın da katıldığı konferansta üreticilere sunumlar yapıldı.

Akdeniz meyve sineği ve kanadı noktalı sirke sineğini mücadelesi ve yapılacak işlemler ile ilgili de Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden Dr. Mehmet Fatih Tolga eğitim verdi.
 
çanakkale zararlılar mücadele akdeniz meyve sineği