Çeltik üretiminde yeni dönem

22 April Wednesday, 2020
Tarım ve Orman Bakanlığı sürdürülebilir tarım için önemli çalışmalar yürütüyor. Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’nün yaptığı araştırmalar ile çeltik üretiminde damla sulama sistemi kullanılarak daha geniş alanlarda az su ile bol verim alındı. Üreticiyi geleneksel yöntemlerin zorluklarından kurtaracak sistemin kısa sürede çeltik tarlalarında yaygınlaşması hedefleniyor.
Çeltik üretiminde yeni dönem Haber : Neslihan Aktaş 

Çeltik filizleri damla sulamayla büyüyor, az suyla çok verim alınıyor.

Gıdaya talebin arttığı günlerde tarımsal üretimde sürdürülebilirlik kadar kaynakların verimli kullanılması da önem kazandı. Tarım ve Orman Bakanlığı da bu bilinçle önemli çalışmalara imza atıyor.
,
Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’nün yürüttüğü “Çeltikte Damla Sulama Sistemlerinin Kullanım Olanaklarının Araştırılması”  projesi meyvelerini veriyor.

TAGEM Araştırma Enstitülerinin, çeltik üretiminin yoğun olarak yapıldığı bölgelerde yaptığı araştırmalar sonucunda maksimum faydayı sağlayacak sulama yöntemi ve sulama programı belirlenecek.

Su tasarrufuyla üreticinin masrafı azalacak, verim artacak

Projenin ilk yılında alınan sonuçlar, su kaynaklarının yetersiz olduğu, arazi yapısının bozuk olduğu bölgelerde bile damla sulama sistemi kullanılarak çeltik yetiştirilebildiğini gösterdi.

Türkiye’nin pek çok yerinde geleneksel yöntemlerle salma sulama ile yapılan çeltik üretiminde damla sulama sisteminin kullanılması milyarlarca metreküp su tasarrufu sağlayacak. Az su ile daha geniş arazilerde ekim yapmaya olanak sağlayan damla sulama sistemi ile üreticinin masrafının azalması, verimin artması hedefleniyor.

Türkiye’de çeltik üretimi yapılan farklı bölgelerde ; Trakya Bölgesi-Kırklareli,  Ege- Menemen Ovası, Akdeniz Bölgesi -Tarsus ve Karadeniz Bölgesi- Bafra Ovası’nda TAGEM, DSİ işbirliği ile yürütülen ar-ge projeleri 2021 yılına kadar sürecek.
 
tagem çeltik tarım orman damla sulama