Ceviz köylünün yüzünü güldürüyor

01 August Wednesday, 2018
Tarım ve Orman Bakanlığı gelir getirici türde ağaçlandırma çalışmaları sürüyor. Bakanlığın teşviki ile kurulan ceviz bahçeleri alanı Bilecik’te 10 yılda dörde katlandı. Yapılan teşvik ile üreticinin de yüzü gülüyor.
Ceviz köylünün yüzünü güldürüyor Tarım ve Orman Bakanlığı bütün yurtta teşviklerini sürdürüyor. Teşviklerle üreticinin yüzünü güldürüyor. Teşviklerden Bilecik’te nasibini aldı. Gölpazar ilçesindeki ceviz bahçeleri alanı son 10 yılda dört kat arttı.
 
“Bilecik’te ceviz çalıştayı yapılacak”

Gölpazarı İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mikail Babur, cevizin ilçe için marka haline getireceklerini belirterek, bakanlığın hedeflerini açıkladı. Babur "Son 10 yılda ilçemizde kapama bahçe alanı 3 bin dekardan 12 bin dekara çıktı. Buna paralel ceviz fiyatları da artmaya başladı. Son dikim mevsiminde ilçemizde 500 dekar alanda ceviz dikimi yapıldı. Bu yıl birincisini yapacağımız ceviz çalıştayımızda önde gelen hocalarımız misafirimiz olacak. İnşallah bu çalıştay Gölpazarı'mız için ceviz üretiminde bir ışık olur. Hedefimiz, hâlihazırda 12 bin dekar olan ceviz alanımızı daha da yukarılara taşımak. Bir ceviz ağacı dikiminden sonra 5'inci yılında ürün vermeye başlayıp takip eden yıllarda katlanarak ürün miktarı artıyor. Cevizi Gölpazarı'nın markası haline getirmeye çalışıyoruz." dedi.
 
İlçedeki ceviz üreticilerinden Recai Koç da 5 yıl önce diktiği ceviz fidanlarının yüzünü güldürdüğünü söyleyerek "Arazileri değerlendirmek için 5 yıl önce İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne gittim, oradaki görevli mühendisler ceviz dikmemi tavsiye ettiler. Şu an ağaçlarımda 5-6 kilogram ürün var ve ağaçlar 5 yaşında. Seneye inşallah bunlar 10 ile 15 kilogram arasında değişecek, üretim kat kat artacak. Burası 150 dekar, 4 bin 700 ağaçtan 30 tonun üzerinde ürün bekliyoruz." ifadelerini kullandı.
 
 
ceviz üretim bahçe Bilecik