Denizli'nin Çal ilçesi Aşağıseyit mahallesinde çobanlar arasında 843 yıldır düzenlenen "Sudan Koyun Geçirme" yarışması, 42 çobanın katılımıyla yapıldı.
Büyük Menderes Nehri kenarında sabahın erken saatlerinde başlayan etkinlikte, çobanların koyun sürüleri eşliğinde yaptığı yürüyüşle "yörük göçü" canlandırıldı.
Çal, Çivril ve Baklan ilçelerinden 42 çobanın sürüleriyle katıldığı yarışmada, çobanlar "sadakat" ve "sevgilerini" göstermeleri için koyunlarını Büyük Menderes Nehri'nden geçirmeye çalıştı.
Suyun içine giren ve ıslıkla sürüyü çağıran çobanlar, "elkoyun" olarak adlandırdıkları baş koyunun ardından sürülerinin nehri geçerek kıyıya ulaşması için uğraştı. Sürülerin suya atlaması sırasında maniler söylendi, davul-zurna eşliğinde çobanlar motive edildi. Denizli protokolü, yöre halkı ve çok sayıda misafirin izlediği yarışmada, nehri geçmeyi başaran sürülerin çobanları büyük sevinç yaşadı.
Hayvanların yıkanmasını da amaçlayan gelenek günümüzde Turizm Bakanlığı bünyesinde, "Aşağıseyit, Sudan Koyun Geçirme Festivali" olarak sürdürülüyor. Her yıl Ağustos sonu veya Eylül başında yapılan "Aşağıseyit, Sudan Koyun Geçirme Festivali" şenlikler ve konserlerle zenginleştirilerek, 843 yıllık gelenek devam ettiriliyor.
Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün, “Altındaneler Toprakla...
Devamını Oku ->
Mardin'de orman yangınlarıyla mücadele ve ormancılık...
Devamını Oku ->
"Kırsal Kalkınmada Uzman Eller Projesi"nin hibe desteğinden...
Devamını Oku ->
İzmir’in Seferihisar ilçesinde üretilen yavru sazan balıkları, iç...
Devamını Oku ->
İzmir Kınık Organize Tarım Bölgesi'nde oluşturulacak yüksek...
Devamını Oku ->
Bursa’da, işitme engelli bireylerin kamu hizmetlere erişimini...
Devamını Oku ->
Yağışların yaz aylarının sonlarına kadar etkili olması bazı...
Devamını Oku ->
Kastamonu'da yaban hayatının desteklenmesi ve biyolojik mücadele...
Devamını Oku ->