Doğaseverler Kaz Dağları’nı ekoturizm rotasıyla keşfedecek

05 May Friday, 2023
Doğanın Anadolu topraklarına hediyesi Kaz Dağları bölgede yürütülen projeyle hem korunuyor hem de turizme kazandırılıyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün Orman Genel Müdürlüğüyle yaptığı işbirliği sayesinde orman köylülerinin gelirlerinin arttırılması da hedefleniyor. Bölgenin eşsiz biyoçeşitliliğinin korunmasını merkeze alan projenin tanıtımı düzenlenen yürüyüş etkinliğiyle yapıldı. Kaz Dağları’na kazandırılan ekoturzim rotasını ilk kez Web Tarım TV kameraları görüntüledi.
Doğaseverler Kaz Dağları’nı ekoturizm rotasıyla keşfedecek
Haber: Neslihan Aktaş 
Kamera: Oğuz OĞHAN 
Fotoğraf: İbrahim BAĞCI


Biyoçeşitlilik korunuyor, ekoturizm gelişiyor. Kaz Dağları bu projeyle değerine değer katıyor.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü, Kaz Dağlarında Orman Ekosisteminin Sürdürülebilir Yönetimi ve Biyolojik Çeşitliliğin Korunmasının Güçlendirilmesi Projesini hayata geçirdi.

Projenin ana ortağı Tarım ve Orman Bakanlığı, ana teması ise bölgedeki biyoçeşitliliğin korunması. Sürdürülebilir orman yönetiminin sağlanması için Orman Genel Müdürlüğü de projeyi destekliyor.

Ormanları korumak için son yıllarda tedbirleri arttırdıklarını belirten Orman Genel Müdür Yardımcısı Recep Ateş, projeye sağladıkları desteği Web Tarım TV’ye şu sözlerle anlattı: “ Çok farklı bir ekosistem var burada. Bir tarafta Kuzey Avrupa’nın bitki örtüsü, güneyinde de Akdeniz bitki örtüsünün olduğu bir ekosotem. Bu ekosistemin öncelikle daha iyi korunması. Projenin asıl amacı bu. Koruma kullanma dengesini sağlayacağız. Bu bölgede yazlıkları olan insanlar bu ormanda vakit geçirecekler. Ekoturizm rotalarında yürüyüş yapıp, bisiklete binip stres atacaklar. Böyle bir hizmete açmış oluyoruz.”

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Selışık, Kazdağları'nın zenginliğinin orman ve biyoçeşitlilik anlamında korunmasını amaçladıklarını söyledi. Amaölarının biyoçeşitliliği korumak olduğunu belirten Selışık: “Kaz Dağları’nın sahip olduğu endemik türlerin, doğal güzelliklerin ziyaret edilirken korunmasıyla ilgili farkındalık oluşturmak istiyoruz. İki genel müdürlükle birlikte çalışıyoruz. Orman Genel Müdürlüğü ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü. Kaz Dağları bir milli park alanı. GEF zaten küresel çevre fonu kaynaklı bir proje bu. Önemli olan koyduğumuz her bir doların katma değerli olarak hem Türkiye’ye fayda sağlaması hem de küresel boyutta da Türkiye’nin yaptığı çalışmalarla görünür hale gelmesi. Projenin mottosu “Kaz Dağları Hepimizin”. Hepimizin bu doğal zengin kaynaklara sahip çıkması gerekiyor.”

Kalkım beldesinde oluşturulan yürüyüş rotaları sayesinde doğaseverler Kaz Dağları’nın eşsiz güzelliklerini keşfedebilecek.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ekipleri de koruma kalkınma dengesini korumada önemli rol üstleniyor.
kaz dağları biyoçeşitlilik ekoturizm fao dkmp ogm tarım ve orman