Doğru fidanla bolluk ve bereketi seçin…

08 April Monday, 2019
Bahçelerini genişletmek isteyenler ve meyve bahçesi oluşturmaya yeni başlayanlar için sıradaki haberimiz… Bahar demek fidanların toprakla buluşması demek. Fakat fidan seçiminin birçok püf noktası bulunuyor. İşte bunları bilip dikkat etmezseniz bahçenizde bolluk-bereket değil, hayal kırıklığı yaşayabilirsiniz… Fidan seçimini tüm yönleriyle işin uzmanına muhabir arkadaşımız Cem Bayan sordu, kameraman Altay Türüng görüntüledi, Mehmet Oğuz da fotoğrafladı.
Doğru fidanla bolluk ve bereketi seçin… Haber: Cem BAYAN
Kamera: Altay TÜRÜNG
Fotoğraf: Mehmet OĞUZ

Havaların ısınmasıyla fidanların toprakla buluşma vakti de geldi. Doğru fidan seçimi ise büyük önem taşıyor.

Gerek meyve bahçelerini genişletmek, düzenlemek isteyenler; gerekse bahçeciliğe yeni başlayanlara yönelik can alıcı tavsiyeler için Web Tarım Tv olarak Çankaya İlçe Tarım ve Orman Müdürü Yener Bilgisel’e mikrofon uzattık. Bilgisel ilk olarak aşılı ve tüplü fidanlara değinerek “Kesinlikle fidan kullanırken zeytin, incir ve nar hariç aşılı kullanmalıyız. Bu üç tür hariç aşısız fidanlarda köklenme, verim sorunu yaşanır. Tüplü fidanlar yılın altı yedi ayında dikilebilir. Açık köklü fidanlarda ise döneminde dikilmeli. Eğer açık köklü fidanda tomurcuklanma varsa fidanın tutmasında sıkıntı olur. Tüplü fidanlar zaten toprakta yetiştiği için böyle bir sorun yaşanmaz.” dedi.

Fidanlarda sertifika aranmasının elzem olduğunu belirten Bilgisel “Sertifikasız fidanlar bizim için geçersiz fidanlardır. Altını çiziyorum. İki sertifika vardır sarı ve mavi. Sarı sertifikalarda üreticinin beyanı yeterli. Mavi sertifikalı fidanlar ise üretim koşulları dahil her şeyi ile belgelendirilmiştir. Bu sertifikalar Tarım ve Orman Bakanlığı’nca verilir. Öncelik mavi sertifikalı fidanlar olmalıdır.” ifadelerini kullandı.

Yanıltıcı reklamlara karşı uyaran Bilgisel, gerçek dışı belge hazırlayan fidan üreticilerine cezai yaptırımlar uygulandığının altını çizerek “Her reklamın doğru ürün olduğuna inanılmamalı. Sertifika mutlaka kontrol edilmeli. Eğer üretici yanıltıcı beyanlarda bulunmuşsa ciddi cezalarla karşılaşılabilir.” şeklinde konuştu.

Bilgisel son olarak Tarım ve Orman Bakanlığı’nın meyve bahçeciliğine yönelik önemli destekleri anlattı. “Tarım ve Orman Bakanlığı’nın meyveciliğin geliştirilmesi için önemli destekleri var. Sertifikalı fidan kullanılması durumunda 5 dekardan büyük alanlar için dekar başı sarı sertifikalı fidan kullanımında 100, mavi sertifikalı fidanlarda ise 400 liralık destek var. Bu fidanların faturaları ve diğer evrakları il ve ilçe müdürlüklerimize ibraz edilmeli. Ayrıca genç çiftçi projesi kapsamında 30 bin liraya kadar hibe veriyoruz. Sulama hibelerimiz ve desteklerimiz ise yüzde 70’e varan oranlara sahip. Bakanlığımız eğitim ve yayım çalışmalarımızı üreticimize sunuyoruz. Üniversite ve bakanlığımızın araştırma enstitüleri ile zararlılar ve hastalıklarla mücadele ediliyor. Kimyasal kullanımlarını azaltıyoruz. Vatandaşlarımız yeter ki bizimle diyalog halinde olsun.” cümlelerini dile getirdi.
 
meyve fidan tüplü sertifika bakanlık destek hibe teşvik