Adıyaman\'da geçen yıl kilogramı 5 liraya satılan dut, bu yıl 15 ila 18 lira arasında alıcı buluyor.
Adıyaman'ın Tut ilçesinde çiftçilerin en önemli geçim kaynaklarından olan dut, bu yıl fiyatıyla üreticisinin yüzünü güldürdü.
İlçede yılda 300-500 ton civarında üretilen dutun kilogramı geçen yıl ortalama 5 liraya satılırken, bu yıl 15 ila 18 liradan alıcı buldu.
Tut Ziraat Odası Başkanı Ahmet Özen, uzun yıllar sonra dutun yüksek fiyattan satılmasının üreticinin yüzünü güldürdüğünü söyledi.
İlçede yaklaşık 500 ton dut üretimi gerçekleştiğini ifade eden Özen, "Bunun 250 tonu dut pekmezi, 250 tonu da kuru dut olarak piyasaya sürülüyor. Bu yıl Malatya ve Elazığ bölgesindeki yaşanan don olayı fiyatı yükseltti. Dut, özellikle bu yıl Malatya kayısısı olmadığı için çerezlik satılıyor. Bunun devamını sağlamak istiyoruz" dedi.
Dutun şimdiye kadar yurt içinde piyasaya sürüldüğüne işaret eden Özen, son zamanlarda büyük firmalar aracılığıyla yurt dışına da pazarlandığını kaydetti.
İş adamı Irmak Can Sevilmiş de Malatya ve Elazığ bölgesinde yaşanan don olayını fırsata çevirdiklerini vurgulayarak, hem kaliteyi yükselttiklerini hem de çiftçinin üretim miktarını artırdıklarını ifade etti.
Ürünleri Avrupa ve Amerika'ya pazarladıklarını belirten Sevilmiş, fuarlara katılarak yaptıkları tanıtım çalışmasının meyvesini topladıklarını kaydetti.
Dutun Avrupa'da fazla tanınmadığını belirten Sevilmiş, "Avrupa'da yeni tanınmaya başlayan dutu Almanya, İngiltere, Hollanda, Avusturya ve Fransa'ya ihraç ediyoruz. Özellikle bu yörenin dutu farklı özelliklere sahip. Şire oranı yüksek olduğu için rağbet görüyor. Amerika ve Avrupa'da kahvaltılarda ve yulafla karıştırarak tüketiliyor" diye konuştu.
Siirt’te buğday hasadı şenlikle başladı. Kentte buğday üretiminin...
Devamını Oku ->
Çankırı İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, “Kırsal Dezavantajlı Alanlar...
Devamını Oku ->
Kastamonu'da lise öğrencileri, atık ve doğadan topladıkları...
Devamını Oku ->
Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün, “Altındaneler Toprakla...
Devamını Oku ->
Mardin'de orman yangınlarıyla mücadele ve ormancılık...
Devamını Oku ->
"Kırsal Kalkınmada Uzman Eller Projesi"nin hibe desteğinden...
Devamını Oku ->
İzmir’in Seferihisar ilçesinde üretilen yavru sazan balıkları, iç...
Devamını Oku ->
İzmir Kınık Organize Tarım Bölgesi'nde oluşturulacak yüksek...
Devamını Oku ->