Adıyaman\'da geçen yıl kilogramı 5 liraya satılan dut, bu yıl 15 ila 18 lira arasında alıcı buluyor.
Adıyaman'ın Tut ilçesinde çiftçilerin en önemli geçim kaynaklarından olan dut, bu yıl fiyatıyla üreticisinin yüzünü güldürdü.
İlçede yılda 300-500 ton civarında üretilen dutun kilogramı geçen yıl ortalama 5 liraya satılırken, bu yıl 15 ila 18 liradan alıcı buldu.
Tut Ziraat Odası Başkanı Ahmet Özen, uzun yıllar sonra dutun yüksek fiyattan satılmasının üreticinin yüzünü güldürdüğünü söyledi.
İlçede yaklaşık 500 ton dut üretimi gerçekleştiğini ifade eden Özen, "Bunun 250 tonu dut pekmezi, 250 tonu da kuru dut olarak piyasaya sürülüyor. Bu yıl Malatya ve Elazığ bölgesindeki yaşanan don olayı fiyatı yükseltti. Dut, özellikle bu yıl Malatya kayısısı olmadığı için çerezlik satılıyor. Bunun devamını sağlamak istiyoruz" dedi.
Dutun şimdiye kadar yurt içinde piyasaya sürüldüğüne işaret eden Özen, son zamanlarda büyük firmalar aracılığıyla yurt dışına da pazarlandığını kaydetti.
İş adamı Irmak Can Sevilmiş de Malatya ve Elazığ bölgesinde yaşanan don olayını fırsata çevirdiklerini vurgulayarak, hem kaliteyi yükselttiklerini hem de çiftçinin üretim miktarını artırdıklarını ifade etti.
Ürünleri Avrupa ve Amerika'ya pazarladıklarını belirten Sevilmiş, fuarlara katılarak yaptıkları tanıtım çalışmasının meyvesini topladıklarını kaydetti.
Dutun Avrupa'da fazla tanınmadığını belirten Sevilmiş, "Avrupa'da yeni tanınmaya başlayan dutu Almanya, İngiltere, Hollanda, Avusturya ve Fransa'ya ihraç ediyoruz. Özellikle bu yörenin dutu farklı özelliklere sahip. Şire oranı yüksek olduğu için rağbet görüyor. Amerika ve Avrupa'da kahvaltılarda ve yulafla karıştırarak tüketiliyor" diye konuştu.
Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Programı ile kurulan...
Devamını Oku ->
Edirne'de çiftçilik yapan İlter ailesi, yılın dört mevsimi...
Devamını Oku ->
Ağrı’da, Jeotermal Isıtmalı Sera Tarıma Dayalı İhtisas Organize...
Devamını Oku ->
Meyve sebze tedarikçisi Ahmet Demir, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı...
Devamını Oku ->
Ramazan ayı yaklaşırken Niğde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü...
Devamını Oku ->
Şırnak'ta bal üreten Yusuf Göktepe, geçen yıl Paris'te "Altın...
Devamını Oku ->
Kışın çetin geçtiği Doğu Anadolu’da besiciler, dondurucu...
Devamını Oku ->
Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın dairesi Başkanlığının...
Devamını Oku ->