Elazığlı çiftçiler kaz yetiştiriciliğini sevdi

15 October Tuesday, 2019
Tarımsal üretimde alternatif alanlara yönelen çiftçilerin yeni gözdesi kaz yetiştiriciliği. Elazığ’da 2 yıl önce 150 kazla çiftliğini kuran Ruhullah Yarmadelen neden kaz yetiştiriciliğini tercih ettiğini Web Tarım TV’ye anlattı.
Elazığlı çiftçiler kaz yetiştiriciliğini sevdi Haber: Neslihan AKTAŞ
Kamera: Hasan Ejder TAZEOĞLU

Tarımsal üretimde alternatif alanlara yönelen çiftçilerin yeni gözdesi kaz yetiştiriciliği.

Katma değeri yüksek ürünler arasında olan kaz hastalıklara ve iklim şartlarına dayanıklılığıyla da üreticilerin tercih ettiği bir ürün.

Son yıllarda yaygınlaşan kaz yetiştiriciliğini çabuk benimseyen illerden biri de Elazığ. Kısa sürede başarılı bir üretime imza atan Elazığlı kaz yetiştiricilerinin hedefleri daha çok ihracat.

Almanya’dan gelip memleketi Elazığ’da kaz yetiştiriciliğine başlayan Ruhullah Yarmadelen, hikâyesini Elazığ Gıda ve Tarım Fuarı’ndaki standında Web Tarım TV’ye anlattı.

Yeni bir iş kurmaya karar verdiğinde tavuk ve hindi yetiştirmeyi düşündüğünü söyleyen Yarmadelen, “Hastalık bakımından tavuk ve hindi de sıkıntılar vardı. Kazı araştırdık ve kaza karar verdik. 150 tane damızlık hayvanla başladık bu işe. Bu sene sürümüzü 2 bin 5 yüz damızlığa çıkardık. Kendi yerimizde değildik. Kiralık bir çiftlikteydik. Hayvanı sevecek miyiz, biz hayvana uyum sağlayabilecek miyiz? Bir sene gözlem sürecimiz oldu. O süreci atlattık. Şu anda üretime devam ediyoruz.” dedi.

Kaz yetiştiriciliğinin kazançlı bir iş olduğunu söyleyen Yarmadelen, bir kaz çiftliğinin sahip olması gereken özellikleri şöyle sıraladı: “Kapalı alanı olması gerek, kaz yetiştireceğiniz tesisin. Aynı zamanda akan bir suyun olması bir avantaj.”

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın verdiği desteklerin bu işe başlamak isteyenlerin işini kolaylaştırdığını dile getiren genç girişimci, “Bu işi yapmak isteyen vatandaşlarımız, tarım il müdürlüklerine başvurarak, yüzde 50 hibe alarak kaz yetiştiriciliğine başlayabilirler. Biz de Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan alacağımız destekle tesisimizi büyütmeyi düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de ve Elazığ’da kaz eti tüketiminin istenilen seviyelere gelmediğini belirten Yarmadelen, doğru pişirilip tüketildiğinde kaz etinin çok lezzetli olduğunu vurguladı.
 
kaz elazığ kaz çiftliği tarım ve orman destek hibe