GAP'ın başkenti Şanlıurfa'da mısır atağı

28 August Wednesday, 2019
Pamuk, buğday, kırmızı mercimek ve arpada önemli bir merkez olan GAP'ın başkenti Şanlıurfa’da mısır üretimi 14 yılda 20 kattan fazla arttı.
GAP'ın başkenti Şanlıurfa'da mısır atağı Pamuk, buğday, kırmızı mercimek ve arpada önemli bir merkez olan Güneydoğu Anadolu Projesi GAP'ın başkenti Şanlıurfa, son yıllarda mısır üretimi ile de ciddi bir ilerleme sağladı.

Sulanabilen arazilerin artışıyla ilde mısır üretimi 14 yılda 20 kattan fazla arttı. Mısır üretimi 2004 yılında 72 bin ton iken, 2018 yılında bu rakam yaklaşık 1 milyon 450 bin tona ulaştı.

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen şunları söyledi: Bu yıl bölgede yeni ekimler olmakla beraber üretimin geçen yılın üzerine çıkacağı düşünülüyor. Çünkü pamuk bitkisinde çok fazla ilaç kullanılması ve gübre fiyatlarının yüksek olmasından dolayı çiftçi mısıra yöneldi. Mevsimin yağışlı geçmesi nedeniyle pamukta görülen zararlar mısırda görülmeyecek gibi. Çünkü mısır ekiminde mevsim ve toprak koşulları biraz daha yerine oturdu. Bu yıl mısırda güzel bir yıl olacak. Biz mahsulün geçen senenin üzerine çıkacağını tahmin ediyoruz.

Ekim alanlarıyla üretim miktarı da artan mısırda Türkiye üretiminin yaklaşık yüzde 20'si Şanlıurfa'dan karşılanıyor.
 
Şanlıurfa gap mahsul mısır