Gıda denetimleri hız kesmeden devam ediyor

20 February Thursday, 2020
İstanbul Bayrampaşa’da gıda toptancıları sitesinde et ve et ürünleri işletmeleri denetlendi.
Gıda denetimleri hız kesmeden devam ediyor Türkiye genelinde başlatılan gıda denetimlerine titizlikle devam ediliyor. İstanbul  İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Bayrampaşa İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde görevli gıda kontrol ekipleri, Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın ikinci büyük gıda toptancı sitesi olan ve Bayrampaşa ilçesinde faaliyet gösteren Gıda Toptancıları Sitesi’nde denetimler gerçekleştirdi.

Gece yarısı başlayan denetimlerde; et ve et ürünleri, üretim, depolama, nakliye ve satış faaliyetleri gösteren işletmeler tek tek kontrol edildi.

Yapılan kontrollerde; onay belgesi olmadan et parçalama işlemi yapan 2 işletmede bulunan etlere el konulurken, ilgili işletmeciler hakkında da 5996 Sayılı Kanun gereğince yasal işlem uygulandı. Yine Sevk İrsaliyesi veya Yurt İçi Hayvansal Ürün Sevklerine Mahsus Veteriner Sağlık Raporu ibraz edilemeyen karkasların taşındığı 3 araç hakkında ise aynı kanun gereğince yasal işlem yapıldı.

İl genelinde  750 den fazla resmi kontrol görevlisi ile 39 ilçede 7 gün 24 saat esasına göre gıda resmi kontrolleri tüm işletmelerle birlikte et ve et ürünleri üretim, işleme ve dağıtımı yapılan işletmelerde de aralıksız olarak sürdürülüyor.

Yalova’da da denetimlere hız verildi

5996 sayılı “Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu” uyarınca Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tüketici sağlığının korunması ve güvenli gıda arzının sağlanması amacıyla ülke genelinde başlatılan “Denetim Seferberliği” kapsamında Yalova İl Tarım ve Orman Müdürlüğü de gıda denetimlerine başladı.

Yalova İl Müdürlüğü Gıda Kontrol ekipleri sektörel bazlı kontrollerinin ilk gününde il genelinde faaliyet gösteren süt ve süt ürünleri işleten işyerlerine yaptığı denetimlerle başladı.
Bir hafta sürecek kontrollerde 5996 sayılı Kanun kapsamında gıda ve yem güvenilirliğini gözeterek tüketiciyi ve halk sağlığını koruyucu tedbirleri almak amacıyla gıda işletmelerinin teknik ve hijjenik koşulları, hammaddeden son ürüne kadar gıda güvenliğini etkileyen tüm alt parametreler denetlenecek. Yapılan denetimler sonucunda herhangi bir olumsuzluk tespit edilmesi durumunda, ilgili firmalara mevzuat kapsamında yaptırımlar uygulanacak.

Yalova İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar konuyla ilgili tüketicilere tavsiyelerde bulunarak; “Tüketicilerimiz gıda satın alırken öncelikle etiketli ürünleri tercih ederek ambalaj üzerinde bulunan bilgilere (özellikle son tüketim tarihlerine) dikkat etmeli ve soğuk muhafazası önem taşıyan et, tavuk ve süt gibi hassas ürünlerin saklama koşullarına özen göstermelidir.”dedi

Parıldar, tüketicilerin uygun olmayan ürünlerle karşılaştıkları durumlarda, Alo 174 Gıda İhbar Hattını aramalarının önemini vurguladı.
 
Öte yandan önceden haber vermeden yapılan denetimlerde ürün gruplarında görülen riskler değerlendirilerek, yıl içindeki ve geçmiş yıllardaki veriler karşılaştırılarak bir sonraki yılın denetim ve numune alma planı şekillendirilecek.

"Sektörel Bazlı" gıda denetimlerine hafta boyunca diğer sektör gruplarında da devam edilecek.

Nevşehir'de de ürün bazlı gıda denetim seferberliği başladı

Gıda denetimlerine Nevşehir’de de hız kesmeden devam ediliyor. Yapılan denetimlere katılan Nevşehir İl Tarım ve Orman  Müdürü Okan YILMAZ  ‘Gıda güvenilirliğini sağlamak ve farkındalığını arttırmak amacıyla, hafta boyunca sürecek seferberlikte bugün ilk olarak süt ve süt ürünleri üreten işyerleri ile takviye edici gıda üretimi yapan işyerleri denetleniyoruz. Vatandaşlarımızın sağlığı ve güvenilir gıdaya ulaşımı noktasında kontrolleri titizlikle yapıyoruz ancak vatandaşlarımızdan gelecek geri bildirimlerde son derece önemli’ diyerek tüketicilerin Alo 174 Gıda ihbar hattını herhangi bir usulsüzlük olduğunu düşündükleri her durumda kullanmaları gerektiğini söyledi.