Gümüşhane’nin en güzel dut, pestil ve marmelatları yarıştı

03 October Wednesday, 2018
24.Gümüşhane Uluslararası Kuşburnu Pestil Kültür ve Turizm Festivali kapsamında "En Güzel Dut pestili, En Güzel Dut Pekmez ve Kuşburnu Marmelatı Yarışması" yapıldı.
Gümüşhane’nin en güzel dut, pestil ve marmelatları yarıştı Haber: Mustafa MERAL – Gümüşhane İl Enformasyon
 
Gümüşhane ile adı özdeşleşen pestil,  pekmez ve kuşburnu marmelatı ürünlerinin tanıtımına katkı sağlanması amacı ile düzenlenen Gümüşhane 24.Uluslararası Kuşburnu Pestil Kültür ve Turizm Şenlikleri kapsamında Gümüşhane İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün organizasyonu ile "En Güzel Dut pestili, En Güzel Dut Pekmez ve Kuşburnu Marmelatı Yarışması" düzenlendi.
 
14 adet  dut pekmezi, 9 adet  dut pestili ve 27 adet kuşburnu marmelatının test edildiği yarışmada, derece giren çiftçilere birinciye yarım, ikinciye çeyrek ve üçüncüye gram altın olmak üzere ödüller verildi.
 
Ülkemizde son yıllarda doğal ürünlerin kullanımı ve tüketiminde artış gözlendiğini ve bu yükselişin Gümüşhane’ye özgü dut pestili, dut pekmezi ve kuşburnu marmelatı üretiminde küçümsenmeyecek derecede üretim ve istihdam alanı oluşturduğunu belirten Gümüşhane İl Tarım ve Orman Müdürü Edip Birşen, “İlimiz bir tarım şehri olup, tarımsal faaliyetler içerisinde meyvecilik, ceviz ve dut alanları önemli bir yere sahiptir. Ev ihtiyacına yönelik yapılan meyve üretimi son yıllarda pazara yönelik yapılmaya başlanmıştır. Bu da tarıma dayalı sanayinin gelişmesi ve hammadde ihtiyacından kaynaklanmıştır. İl Müdürlüğü olarak kapama ceviz ve dut bahçeleri alanlarını artırarak hammadde ihtiyacının tamamen ilimizden karşılanmasını amaçlıyoruz” diye konuştu.
 
Kuşburnu, pestil ve kömenin Gümüşhane’nin marka ürünleri olduğunu da vurgulayan Birşen, “Çiftçimiz hiçbir katkı maddesi kullanmadan otantik bir lezzeti ortaya çıkarıyor. Kendilerine hassasiyetleri için teşekkür ediyorum. Gümüşhane pekmezi, pestili ve kuşburnu ürünlerinin en güzel yetiştiği ve en güzel işlendiği ildir. Bu markalaşmada bir sanat icra eden üreticilerimize teşekkür ediyorum” dedi.
 
Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen ve İl Müdürü Edip Birşen tarafından yarışmayı izleyen vatandaşlara pestil ikramı ile etkinlik sona erdi.
 
gümüşhane dut pestil marmelat