“Hayvancılığı önemsiyoruz buzağı kayıplarını önlüyoruz”

15 August Wednesday, 2018
Önemli bir hayvan varlığına sahip olan Ankara’da Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün yürüttüğü çalışmalar üreticilerin işini kolaylaştırıyor. HAYBİS ve BTS uygulamaları buzağı kayıplarının önlenmesine büyük katkı sağladı.
“Hayvancılığı önemsiyoruz buzağı kayıplarını önlüyoruz” Haber: Ankara İl Enformasyon
 
 “Hayvancılığı önemsiyoruz buzağı kayıplarını önlüyoruz” sloganıyla yola çıkan Ankara İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, hayvancılık sektöründe yaptığı çalışmalarla fark yarattı.

2017 yılında düzenlenen çalıştayın ardından sahada çok sayıda personelle üreticinin yanında olan müdürlük Buzağı Takip Sistemine (BTS) kaydedilen buzağılara ait verilerin toplanması, değerlendirilmesi ve buzağı ölüm nedenlerini analiz ederek çözümüne yönelik faaliyetler yürütüyor. 

Çalışma kapsamında veteriner hekimler bölgedeki işletmelerde bulunan hayvanların gebelik durumu, doğmuş buzağılar, ölen buzağılar ve ölüm sebepleri gibi verileri bakanlığın Hayvan Bilgi Sistemi HAYBİS uygulamasına bağlı olarak Buzağı Takip Sistemi’ne aktarıyor.

İlçelerdeki işletmelerde üreticiyle bir araya gelen Ankara İl Tarım ve Orman Müdürü Bülent Korkmaz, buzağı kayıplarının önlenmesinin büyük sorunların çözümü olacağını vurguladı.

Ülkemizde buzağı kayıp oranının yüksek olması nedeniyle et fiyatlarının arttığını ve zaman zaman yabancı ülkelerden hayvan ithalatı yapıldığını kaydeden İl Müdürü Korkmaz, “Bizim için bir tek hayvan bile çok değerli. Bir hayvanın üç beş ay gebe kalmaması yetiştirici için de, ülkemiz için de kayıptır. Bizim amacımız çiftçilerimizin hayvan yetiştirerek para kazanmasıdır. O yüzden hekim arkadaşlarımız köy köy, işletme işletme gezerek buzağı kayıplarına yol açan bakım, beslenme, barınak gibi konularda yetiştiricilerimizle birlikte alınması gereken tedbirleri alacağız” dedi.
 
Ankara BTS HAYBİS buzağı kayıplarının önlenmesi hayvancılık Bülent Korkmaz