Dünyada sadece Van Gölü'nde yaşayan ve üreme döneminde suyun akışının tersine yüzerek tatlı sulara göç eden inci kefalinin korunması amacıyla alınan önlemler sonuç verdi.
Van Gölü'ndeki tek balık türü olan inci kefali, her yıl 15 Nisan-15 Temmuz tarihlerinde tatlı sulara göç ederek, neslinin devamını sağlamak için üremesini gerçekleştiriyor.
Balıkların gerçekleştirdiği göç, tatlı sularda eşsiz görüntüler oluştururken, Van ve Bitlis valiliklerinin koordinasyonunda ilgili kurumlar tarafından avlanmanın önlenmesi için çeşitli tedbirler alınıyor.
Van Gölü'ndeki milyonlarca inci kefalinin üreme döneminde gerçekleştirdikleri yolculukta avcıların hedefi haline gelmemesi için uzun yıllar uğraş veren Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Doğa Gözcüleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, inci kefalinin Van Gölü'nün endemik türü olduğunu belirtti.
İnci kefalinin, ilkbahar aylarında üreme dönemine girdiğini ancak göl suyunun tuzlu ve sodalı olması nedeniyle buna imkan tanımadığını anlatan Sarı, balıkların bundan dolayı sürüler halinde akarsulara doğru göç ettiğini söyledi.
Her yıl gerçekleşen göçün, Van Gölü'ne dökülen tüm tatlı sularda gerçekleştiğini belirten Sarı, inci kefalini 15 Nisan-15 Temmuz tarihlerinde avlamanın ve tüketmenin yasak olduğunu ve alınan tedbirlerle kaçak avlanmanın önüne geçmeye çalıştıklarına vurguladı.
Sarı, alınan tedbirlerle birlikte inci kefalinin hem boyunun uzadığını hem de ağırlığının arttığını kaydetti.
Siirt’te buğday hasadı şenlikle başladı. Kentte buğday üretiminin...
Devamını Oku ->
Çankırı İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, “Kırsal Dezavantajlı Alanlar...
Devamını Oku ->
Kastamonu'da lise öğrencileri, atık ve doğadan topladıkları...
Devamını Oku ->
Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün, “Altındaneler Toprakla...
Devamını Oku ->
Mardin'de orman yangınlarıyla mücadele ve ormancılık...
Devamını Oku ->
"Kırsal Kalkınmada Uzman Eller Projesi"nin hibe desteğinden...
Devamını Oku ->
İzmir’in Seferihisar ilçesinde üretilen yavru sazan balıkları, iç...
Devamını Oku ->
İzmir Kınık Organize Tarım Bölgesi'nde oluşturulacak yüksek...
Devamını Oku ->