Kahramanmaraş'ta yürütülen "Antepfıstığı Entegre Mücadele Projesi" kapsamında başarılı üreticiler "Entegre Mücadele Üretici Sertifikası" ile ödüllendirildi.
Bilinçli ve tekniğine uygun yetiştiricilik yapan, çevre ve insan sağlığına duyarlı mücadele uygulamaları ile çevresine örnek olan ve Kahramanmaraş’ta 10 bin dekar alanda yürütülen proje kapsamındaki 35 üreticiye sertifikaları İl Müdürü İhsan Emiralioğlu tarafından verildi.
Törende bir açıklama yapan İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan Emiralioğlu "Bugün ilimiz Pazarcık ilçesinde çiftçilerimiz ile birlikte Antepfıstığı bahçesinde çiftçilerimiz ile birlikteyiz, Bakanlığımız tarafından yürütülen entegre mücadele uygulamaları ile ilgili başarılı olan bu uygulama prensiplerini benimseyen çiftçilerimize bahçede yerinde sertifikalarını teslim ettik." dedi.
Pazarcık ilçesinin özellikle Antep fıstığı yetiştiriciliği bakımından önde gelen ilçelerden bir tanesi olduğunu belirten Emiralioğlu, "Bu bölgemizde son yıllarda yeni Antep fıstığı bahçeleri kuruluyor ve biz de bu bölgede teknik elemanlarımızla birlikte sürekli çiftçilerin yanındayız. Onların daha iyi ürün alması noktasında arkadaşlarımız çiftçilerimiz ile sahada mesai yapıyorlar. Bu anlamda özellikle iyi tarım uygulamaları Antep fıstığı bahçelerinde son yıllarda son derece yaygınlaştı." dedi.
Emiralioğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bunun yanında “Çevre Amaçlı Tarım Arazilerinin Korunması” programına da biz bu bölgemizi aldık. Bu anlamda hem çiftçilerimize sağlıklı ürün üretmelerini sağlamış oluyoruz bir taraftan da Bakanlığımızın uyguladığı teşvik ve desteklerden çiftçilerimizi yararlandırıp, onların ekonomik gelirlerini yükseltmiş oluyoruz."
Antep fıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü teknik elemanlarından Antep fıstığı Entegre Mücadele Projesi Ülke Koordinatörü Uzman Serpil Karadağ ise yaptığı açıklamada "Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde Antep fıstığı zararlıları konusunda çalışma yürütmekteyim. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarafından, 16 üründe entegre mücadele çalışmaları var bunlardan bir tanesi de Antep fıstığı. Antep fıstığı entegre mücadelenin ülkesel koordinatörü benim, bu entegre mücadele çalışmaları Gaziantep Adıyaman Şanlıurfa ve Kahramanmaraş’ta özellikle Pazarcık ilçesinde başarılı bir şekilde uygulanmakta ve bunların sonucu da çiftçilerimize yansımaya başladı. Antep fıstığı alanlarında birçok zararlı mevcut. 40’ın üzerinde zararlı bulunmakta. Bu zararlılara karşı entegre mücadele çalışmaları yürütülmekte." şeklinde konuştu.
Tilkiler Mahallesi Muhtarı Yasin Atılan ise konuyla ilgili olarak "Bugün fıstık hasat döneminde Güneydoğunun en önemli fıstık yetiştiriciliği olan Tilkiler köyündeyiz. Tilkiler köyünde tadı ile kalitesi ile mükemmel antepfıstığı yetiştiriyoruz. Bugünkü toplantımızın amacı da entegre mücadele. Herkesi Tilkilerdeki fıstıkları görmeye davet ediyoruz. Bizlere yardımcı olan toplantıyı gerçekleştiren İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüze teşekkür ediyoruz." dedi.
Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün, “Altındaneler Toprakla...
Devamını Oku ->
Mardin'de orman yangınlarıyla mücadele ve ormancılık...
Devamını Oku ->
"Kırsal Kalkınmada Uzman Eller Projesi"nin hibe desteğinden...
Devamını Oku ->
İzmir’in Seferihisar ilçesinde üretilen yavru sazan balıkları, iç...
Devamını Oku ->
İzmir Kınık Organize Tarım Bölgesi'nde oluşturulacak yüksek...
Devamını Oku ->
Bursa’da, işitme engelli bireylerin kamu hizmetlere erişimini...
Devamını Oku ->
Yağışların yaz aylarının sonlarına kadar etkili olması bazı...
Devamını Oku ->
Kastamonu'da yaban hayatının desteklenmesi ve biyolojik mücadele...
Devamını Oku ->