Karacadağ’ın eteklerinden sofralara

23 October Wednesday, 2019
Şanlıurfa’nın Siverek ilçesine bağlı Karacadağ bölgesinde yetişen pirinç yüzyıllardır bölgenin geçim kaynağı. O pirinci diğerlerinden ayıransa tamamen doğal olması ve içerdiği yüksek besin değeri…
Karacadağ’ın eteklerinden sofralara 2500 rakımlı Karacadağ, Diyarbakır ile Urfa arasında kalan bir bölge. Burada bulunan çeltik tarlalarında yetişen Karacadağ pirinci ise kendine has görüntüsü, lezzeti ve kokusuyla ön plana çıkıyor.

Üretici Ahmet Kıran, Karacadağ’ın pirinç üretiminde özel bir yeri olduğunu belirtti. Bölgenin bitki florası bakımından üretime çok elverişli olduğunu belirten Kıran, pirincin 400 yıldır geleneksel koşullarla ekiminin yapıldığını söyledi. Kıran, üretimin tamamen el işçiliği ile gerçekleştiğinin de altını çizdi.

Karacadağ pirincinin proteini bol, nişastası az olduğunu kaydeden Kıran bu nedenle diyabet hastaları ve kalori kısıtlaması olanlar tarafından da rahatlıkla kullanılabileceğini ifade etti.  Üretici Kıran öte yandan Karacadağ pirincinin ancak bölgedeki tüketicilerin ihtiyacını karşılayabildiğini, üretimin attırılmasını ise hedeflediklerini anlattı.

Sönmüş bir volkan olan Karacadağ’ın özel toprak yapısı ve sulama suyuna uyum göstermiş olması bu çeltik ürününü diğer çeşitlerden ayırıyor.

Coğrafi işaret taşıyan ve testleri yapılan pirinç küçük ve toparlak görüntüsü ile dikkat çekiyor. Mercimeği andıran ve saman sarısı ile açık kahve tonlarında olan Karacadağ pirinci yüksek besin değerine sahip.
 
karacadağ pirinç geleneksel üretim